Vijesti 04.08.2016.

Banjaluka rekorder po broju zaposlenih u gradskoj administraciji

ČITANJE: 4 minute

Novi zakon o lokalnoj samoupravi RS, koji treba da bude usvojen početkom septembra, već sad je podijelio mišljenja u Republici Srpskoj. Po mišljenju jednih, on će konačno uvesti red u lokalne zajednice, a po mišljenju drugih, ugušiće demokratiju i omogućiti Vladi RS da sve drži pod svojom kontrolom.

U svakom slučaju, novi zakon donosi mnogo čega novog. Kao prvo, mehanizam kažnjavanja lokalnih odbornika, koji svojom samovoljom blokiraju rad opštinskih i gradskih skupština.

Kazne će se kretati od raspuštanja skupština, pa sve do novčanih za odbornike koji ne dolaze na sjednice. Po novom zakonu, takođe, biće urađena i velika čistka viška radnika u lokalnim zajednicama, koji su prije svega zahvaljujući stranačkim vezama dobili poslove u lokalnim administracijama.

Novi zakon predviđa tri zaposlena u administraciji na hiljadu stanovnika, i to će važiti za sve opštine u RS preko 5.000 stanovnika.

Prema podacima ministarstva lokalne uprave i samouprave RS, koje su u posjedu “Novosti”, ukupan broj zaposlenih u administraciji lokalnih zajednica u RS trenutno je 5.861 i na ovom spisku je već sada nekoliko stotina radnika viška.

Rekorder po broju zaposlenih je gradska administracija Banjaluke, sa 732 zaposlena. Pošto Banjaluka ima 190.000 stanovnika, po novom zakonu treba da ima 570 zaposlenih ćata. Poređenja radi, Ljubljana sa 280.000 stanovnika danas ima 530 zaposlenih u administraciji, dakle za 200 manje od Banjaluke, iako ima 90.000 stanovnika više.

Podaci resornog ministarstva “govore” i da ima viška u više od pola od 63 lokalne zajednice Srpske. Na tom spisku su pored Banjaluke i Gacko, Trebinje, Doboj, Gradiška, Novi Grad, Zvornik…

– Neće biti otpuštanja preko noći. Daćemo rok od dvije godine da se te brojke nivelišu, jer samo tako možemo rasteretiti budžete lokalnih zajednica – ističe ministarka Lejla Rešić.

Dodaje da će se novim zakonom uvesti red i spriječiti samovolja lokalnih odbornika, načelnika i gardonačelnika.

Od prošlih lokalnih izbora imali smo blokade desetina lokalnih zajednica u Srpskoj. Zatim otkaze za radnike kad druga struja preuzme vlast. Toga više neće biti. Sada će za svaku sistematizaciju radnih mjesta tražiti dozvola ministarstva i Vlade RS – kaže ministarka.

Po novom zakonu, biće raspuštani i lokalni parlamenti ukoliko ne prođu opozivi načelnika, ili ukoliko se ne usvoje budžeti u roku, kao i ako skupština pola godine ne održi zasjedanje.

– Ovim zakonom ne gušimo demokratiju, već uvodimo norme Evropske unije, gdje primjera radi ide jedan odbornik na 1.000 stanovnika i gdje se raspuštaju parlamenti u roku od mjesec ili dva ako su u blokadi – pojašnjava ministarka.

Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja, priznaje za “Novosti” da ima viška u administraciji, ali da Vlada RS ide pogrešnim putem.

– Prvo treba otpustiti višak radnika u Vladi RS, javnim preduzećima kao i “Elektroprivredi RS”. Tu ima viška hiljade radnika. Onda treba ići na lokal. Mislim da je pomenuti zakon udar na demokratiju i da preko njega Vlada RS želi da kontroliše sve lokalne zajednice – kaže Vučurević.

Milenko Jaćimović, odbornik Ujedinjene Srpske u skupštini Banjaluke, kaže za “Novosti” da je zakon antidemokratski, jer udara na zakonom izabrane odbornike.

Balaban: Suspenzija demokratije

Budimir Balaban, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, zakon je okarakterisao je kao oblik suspenzije demokratije i centralizacije vlasti.

– To vidim kao suštinu zbog čega je izvršena izmena zakona, a definisanje finansiranja lokalnih jedinica, što je najvažnije, nije ni dirnuto – kaže Balaban i dodaje da nije tačno da je ovo način da se odbornici “dovedu u red”. – To je policijski način, a nije ni fer da se raspusti skupština zvog neusvajanja budžeta, a da gradonačelnik ostaje na funkciji. Ako idu jedni, onda moraju i drugi.

Mićić

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, kaže da ovaj zakon može da ne odgovara samo onima koji ne rade svoj posao. – Mislim da je ovo dobar zakon, cilj je, prije svega, da se uvede red i da odgovornost, pored načelnika i gradonačelnika, imaju i odbornici. Ako pored silnih amandmana kojima mogu dotjerati budžet onako kako žele i dalje neće da ga usvoje, pa normalno je da se raspuste. Ista je situacija kad malo-malo pa iz hira traže opoziv načelnika, a da čoveku pritom građani svaki put izglasaju povjerenje – kaže Mićić.

(novosti.rs)

Oznake: Mićo Mićić