Vijesti 11.10.2016.

Banjaluka: Rekordna turistička sezona

ČITANJE: 2 minute

Grad je za osam mjeseci ove godine posjetilo 51.830 gostiju, a ostvareno je 82.897 noćenja, što nagovještava rekordnu sezonu s obzirom na to da ovakvi brojevi nisu nikada do sada zabilježeni.

Ovo je potvrdio viši stručni saradnik u TOBL-u Mladen Šukalo, koji kaže da je ove godine bilo za sedam odsto više dolazaka i osam odsto više noćenja nego u istom periodu lani, što je znatno više od svjetskog prosjeka koji iznosi četiri odsto.

– Od 2010. godine grad bilježi rast dolazaka i noćenja. U istom periodu prošle godine imali smo 48.407 turista sa 76.444 noćenja. Prošle godine imali smo ukupno 78.839 dolazaka i 125.933 noćenja – rekao je Šukalo.

Ističe da najviše turista dolazi iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

– Austrijanci, Italijani i Nijemci takođe često dolaze u naš grad. Najviše dolazaka i noćenja ostvarili smo u maju sa 8.806 gostiju i 14.019 noćenja, a najmanje u januaru sa 4.577 dolazaka i 7.215 noćenja – kazao je Šukalo.

Dodaje da u gradu nema dovoljno hotela sa pet zvjezdica, kao i smještaja niže kategorije odnosno smještaja pogodnih za đačke ekskurzije i učesnike velikih događaja, festivala i sportskih takmičenja.

Grad raspolaže sa 1.900 kreveta u svim tipovima smještaja, sa 19 hotela i 16 hostela. U hotelu “Jelena” kažu da su ove godine imali više gostiju.

– Raspolažemo sa 55 soba i tri apartmana, i većina ih je bila popunjena u prethodnoj sezoni. Naši gosti uglavnom dolaze iz okolnih zemalja, a imali smo goste i iz inostranstva. Zadržavaju se dan-dva, a stranci i duže – rekao je direktor ovog hotela Milan Stojak.

I u hostelu “Havana” kažu da se posjetioci zadržavaju kraće.

– Ostaju dan i uglavnom dolaze iz BiH, rijetko iz inostranstva. Često su to članovi nekih organizacija i udruženja iz zemlje. Broj gostiju nije povećan u odnosu na prethodni period, ali nije ni smanjen – naveli su u ovom hostelu.

Turističke ture

U sklopu turističke ponude postoje i turističke ture koje obuhvataju razgledanje tvrđave Kastel i užeg centra, posjetu trapističkom samostanu Marija Zvijezda, obilazak spomeničkog kompleksa na Banj brdu i panoramsko razgledanje grada, obilazak Krupe na Vrbasu, rafting Vrbasom, vožnju dajakom, posjetu etno-muzeju “Ljubačke doline” i brojni drugi sadržaji – naveli su u TOBL-u.

(Glas Srpske)