Politika 15.12.2016.

Banjaluka: Rezovi na upravnim odborima

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je, zbog ušteda u gradskom budžetu, nadležnim službama naložio da hitno pripreme odluku o smanjuju broja članova upravnih odbora gradskih preduzeća i ustanova.

Odluka je već pripremljena, a Skupština grada će je ovjeriti 25. ili 26. decembra, kad bi se trebala održati sjednica skupštine na kojoj će se naći prijedliog budžeta za iduću godinu.

Nalog se odnosi na sedam gradskih preduzeća i ustanova, i to: Gradska razvojna agencija, Centar za razvoj i unapređenje sela, Turistička organizacija BL, Sportski centar Borik, Dom zdravlja, Kulturni centar Banski dvor, Centar za socijalni rad i Centar za predškolsko obrazovanje i vaspitanje.

Na taj način će, na godišnjem nivou, okvirno biti ušteđeno oko 80 hiljada maraka.

Pregled po ustanovama i preduzećima:

Gradska razvojna agencija – na naknade pet članova UO godišnje ide oko 30.000 KM u bruto izbnosu. Zbog smanjenja broja, sada će biti oko 18.000 KM.

Centar za razvoj i unapređenje sela – na naknade pet članova UO godišnje ide oko 30.000 KM u bruto izbnosu. Zbog smanjenja broja, sada će biti oko 18.000 KM.

Turistička organizacija BL – na naknade pet članova UO godišnje ide oko 30.000 KM u bruto izbnosu. Zbog smanjenja broja, sada će biti oko 18.000 KM.

Sportski centar Borik – na naknade pet članova UO godišnje ide oko 30.000 KM u bruto izbnosu. Zbog smanjenja broja, sada će biti oko 18.000 KM.

Centar za socijalni rad – na naknade pet članova UO godišnje ide oko 30.000 KM u bruto izbnosu. Zbog smanjenja broja, sada će biti oko 18.000 KM.

Kulturni centar Banski dvor – na naknade pet članova UO godišnje ide oko 30.000 KM u bruto izbnosu. Zbog smanjenja broja, sada će biti oko 18.000 KM.

Pored toga, odluka se odnosi i na Dom zdravlja, ali oni će, smanjenjem broja članova UO, uštedjeti na sopstvnim sredstvima, pošto se kod njih novac za te naknade doznačuje iz vlastitih prihoda.

Što se tiče ostalih, Centar za predškolsko će takođe morati da smanji broj članova upravnog odbora, ali tu nema ušteda pošto po zakonu nije moguće primati naknadu za članstvo u ovom odboru.

Preostala dva – Akvana i Radnički univerzitet neće smanjivati broj članova UO, pošto oni već sada imaju tročlani odbor, što je zakonski minimum.

(ATV)