Vijesti 16.12.2015.

Banjaluka: Rušenje ograde obezbjeđivala policija

ČITANJE: 2 minute
Ograda Banjaluka
Rušenje nadstrešnice na kući Gospe Gajlović i njenog sina Veselka, inače taksiste, u naselju Saračica, koje je bilo zakazano za danas, odgođeno je jer izvođač radova nije potpisao da nema opasnosti za kuću, ali je srušena ograda iznad kuće.

Građevinska inspekcija zajedno sa  policijom bila je ne terenu zbog nelegalno izgrađenih objekata nadstrešnice i ograde, a ovo rušenje privuklo je veliki broj mještana koji su došli da podrže ovu porodicu.

Inače, rušenje  nadstrešnice kuće bilo je zakazano i u aprilu ove godine, a odgođeno je jer je izvođač radova utvrdio da nije dovoljno bezbjedno za objekat.

Veselko Gajlović danas je tvrdio da je podnosio zahtjeve za legalizaciju te da ne zna više ni koliko ih je predao.

-Od tih zahtjeva za  pola njih nismo dobili odgovor, a naš predmet se prebacuje od službenika od službenika. Firma  koja je angažovana za rušenje nije potpisala da će snositi odgovornost za krov kuće koji drži nadstrešica, a ogradu oko koje  se  vodi sudski proces su srušili- tvrdi Gajlović, koji je, kaže, samohrani otac dvoje djece.

Poslao je, kaže, djecu u školu da se ne uplaše policije i rušenja oko kuće.

Gospa tvrdi da kuća ne smeta nikome i da je njima otet put pored kojeg se nalazi zaštitna ograda, te pominje i druge njihove teškoće.

-Imam unuku kojoj je srce operisano i sama sam srčani bolesnik, a hoće da nam ruše nadstrešicu. Ako sruše nadstrešnicu, bojimo se za krov nad glavom- kaže Gospa Gajlović.

Paradoks ove situacije je još, kaže Veselko, što je sporna nadstrešica izgrađenja donacijom Centra za socijalni rad.

Milorad Janković, Veselkov ujak, došao je da pruži podršku ovoj porodici.

-Ovo je velika nepravda, da se tako nešto radi ratnom vojnom invalidu i samohranom ocu- rekao je Janković.

U Gradskoj upravi su rekli da bespravno izgrađeni objekti zbog datuma izgradnje ne mogu biti predmet legalizacije u skladu sa odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju, tako i u ovom Gospe Gajlović, jer su radovi izvedeni nakon stupanja zakona na snagu.

Takođe, navode da je nakon njene žalbe, koja je odbijena kao neosnovana, rješenje postalo konačno, pravosnažno i izvršno te je izvršenje u ovom predmetu odgođeno iz razloga što rušenje nije moguće izvesti bez prethodnog osiguranja krova stambeno-poslovnog objekta koji je u postupku legalizacije i da će nakon izvršenja radova na osiguranju biti zakazan novi termin za izvršenje rješenja.

(NN)