Vijesti 06.07.2016.

Banjaluka: RVI sa dvoje djece provalio u Baraku

ČITANJE: 2 minute

Spavanje u komšijskim automobilima i na parkinzima, za borca prve kategorije, Banjalučanina Đevada Omanovića, postala je svakodnevica. Samohrani otac brine se o dva školarca. Kako nemaju gdje da žive, odlučio je da sam sebi obezbijedi krov na glavom.

Dževad je jutros kroz prozor ušao u baraku, a tokom dana će zamijeniti bravu. Kaže da on i djeca ne mogu više da čekaju i da je zato uzeo stvari u svoje ruke.

Baraku u Lazarevu, Centar za socijalni rad već je obećao Omanovićima. Zasad im plaćaju jednomjesečni smještaj, stančić u kome neće moći još dugo da ostanu.

“Kad sam im ja rekao za ovu baraku, kažu nije problem, dobićeš je. Svi smo mi za to da je ti dobiješ. Pošto djeca idu tu u školu, redovni su, vrlodobrim prolaze. Znači, koliko-toliko, priuštim im šta mogu”, priča Đevad Omanović.

Direktora Centra za socijalni rad, Veru Sladojević, ATV je dovela pred baraku Omanovića. Sladojevićeva je razgovarala sa Đevadom i uvjerila ga da će ga kućica čekati.

Ipak, Centar još nema zakonski osnov za dodjeljivanje stanova ugroženim kategorijama. Vera Sladojević tvrdi da gradonačelnik nije uradio svoj dio posla i dao saglasnost na pravilnik po kome bi Đevad dobio krov nad glavom. Slala mu je, kaže, i urgencije.

“Ja se iskreno nadam da će i ovo danas što smo vidjeli biti motiv da se zaista interesi ovakvih ljudi i ovakvih kategorija korisnika moraju stavljati kao prioritet i moraju rješavati.Ja sam upozoravala, kontaktirala opštinu par puta, neki dan sam zvala, upravo skrenula pažnju na hitnu izradu ovog pravilnika”, objasnila je Vera Sladojević, direktor Centra za socijalni rad.

U Gradskoj upravi ATV-u nisu znali da kažu kada će pravilnik ugledati svjetlost dana, a gradonačelnik na poruke nije odgovarao.

Iz Centra za socijalni rad poručuju da će Đevad, iako nema pravilnika, u baraci moći da ostane. Ipak, ključ je danas završio u rukama Sladojevićeve, jer kućica nije namještena. Obećava da Omanovići neće ostati na ulici.

 (АТV)