Vijesti 17.06.2016.

Banjaluka: Sa ovih javnih česmi nemojte piti vodu

ČITANJE: 2 minute

Ako ste se zatekli u gradu i ožednili, vodu možete da popijete samo sa četiri javne česme, jer voda sa ostalih devet nije ispravna za piće. Ali, ne možete da znate sa kojih se smije piti voda, jer table sa obavještenjima još nisu postavljene. Obavještenja nema ni na Carevom vrelu.

Nadležni još uvijek nisu okačili table sa natpisima, a za filtriranje vode, kako se čini niko nije nadležan.

U Vodovodu kažu da su oni zaduženi isključivo za česme Gradskog vodovoda, a u Centru za unapređenje sela da oni brinu samo za one na seoskom području. Gradski oci priznaju da su obavještenja u njihovoj nadležnosti, ali da filtriranje vode nije.

“Da bi se problem riješio, potrebno je postaviti hlorinatore da bi se voda hlorisala i da bi se dovela u stanje upotrebe. Problem predstavlja činjenica da niko formalno nije zadužen. To dalje nije u našoj nadležnosti”, izjavio je Slaviša Sandić, načelnika Odjeljenja za inspekcijeske poslove.

Građani kažu da radije kupuju flaširanu vodu jer ne vjeruju u ispravnost one sa javnih česmi. Ipak ima i onih koji je piju bez straha.

Iz Doma zdravlja poručuju da voda sa javnih česmi nije toliko opasna, ali da je ne treba koristiti ako je neispravna. Mnogo su, kažu, opasnije bakterije u hrani.

“Nije bilo prijavljenih slučajeva trovanja koji su povezani koji su povezani za konzumiranjem neispravne vode. Osnovni simptomi bi bili mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku.. Ako se osjete takvi simptomi, onda oboljeli treba da se jave svom porodičnom ljekaru”, rekla je Mirjana Mirković, načelnik Odjeljenja za epidemiologiju u Domu zdravlja Banjaluka.

Na izvoru Muška voda i Platonovom vrelu voda je ispravna za piće, kao i na plaži Zelena i na Studencu.

(ATV)