Vijesti 24.09.2016.

Banjaluka: Samo da se snježni kolaps ne ponovi

ČITANJE: 2 minute

Dva preduzeća koja čine dio Zimske službe, a sa kojom građani lani nisu bili zadovoljni, jer su se mnogi dijelovi naselja našli u januaru u snježnom kolapsu, i naredne tri godine čistiće gradske saobraćajnice, što nije ohrabrujuća vijest za predstavnike mjesnih zajednica jer strahuju od istih problema.

“Grad je s preduzećima ‘Niskogradnja’ i ‘Čistoća’ vezan okvirnim sporazumima do marta 2019. godine”, kažu iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, te podsjećaju da su ta preduzeća kažnjena penalima od deset odsto na ugovor zbog lošeg čišćenja snijega protekle sezone.

Dodaju još da je u toku provođenje postupka javne nabavke za ona područja gdje je ugovor bio na godinu.

Podsjećamo, “Čistoća” je kažnjena s oko 20.000 KM, a preduzeće “Niskogradnja” s oko 15.000 KM. Iz ovih preduzeća ističu da su kazne plaćene, te da im se neće desiti situacija kakva je bila u januaru.

Aleksandar Bajić, direktor “Čistoće”, kaže da su platili kaznu koju su trebali.

“Kada smo od grada dobili zvanični dokument – platili smo, ali s gradom smo vezani ugovorom na četiri godine, tako da ćemo i u narednom periodu čistiti one dijelove grada za koje smo zaduženi”, rekao je Bajić.

Iz “Niskogradnje” ističu da su kaznu platili odmah po ispostavljanju prvih faktura, te dodaju da su već krenuli sa pripremama mašina da se ne bi desila situacija kao i prethodne godine.

Predstavnici mjesnih zajednica kažu da nisu optimisti da se neće opet desiti situacija da snijeg danima u nekim krajevima bude do koljena neočišćen i ističu da Zimska služba treba da reaguje brzo i to sa jakim mašinama, a ne da dopusti da padne oko pola metra bijelog pokrivača.

“Nadamo se da se u narednom periodu neće desiti situacija kakva je bila u januaru ove godine, gdje je Lazarevo bilo u totalnom kolapsu”, kaže Obrenko Slavnić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Lazarevo.

Dodaje da je možda preduzeća trebalo da budu kažnjena i većom novčanom kaznom, ili čak raskidom ugovora.

Iz mjesne zajednice Rosulje kažu da nikako nisu zadovoljni načinom na koji je preduzeće “Niskogradnja” čistilo dijelove ovog naselja u januaru.

“Grad bi trebalo da upozori firme koje su zadužene za čišćenje, ukoliko ne obavljaju svoj posao kako treba – da će automatski biti kažnjene, a ne da se to odugovlači, pa da se desi prošlogodišnji scenario”, kaže Željko Gagula, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Rosulje.

(nezavisne.com)