Vijesti 02.04.2019.

“BANJALUKA SE GRADI” Počela izgradnja centralnog magacina civilne zaštite

ČITANJE: 2 minute

U banjalučkom naselju Rakovačke bare danas je počela izgradnja centralnog magacina za potrebe Civilne zaštite i vatrogasne službe, u vrijednosti od 650.000 KM.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je prisustvovao početku izgradnje, rekao je novinarima da se nastavljaju veliki poslovi u okviru investicionog ciklusa “Banjaluka se gradi” koji je počeo ovog proljeća.

On je naveo da se, zbog niza novih nabavljenih vozila i opreme ukazala potreba za gradnju skladišnog prostora, koji će na području naselja Rakovačka bara biti veći od hiljadu metara kvadratnih i na raspolaganju i komunalnom i saobraćajnom sektoru.

Radojičić je izrazio očekivanje da će objekat u toku godine biti završen i useljiv.

On je naglasio da se u protekle četiri godine, naročito nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, mnogo više pažnje posvećuje protivpožarnoj i Civilnoj zaštiti, pa jenabavljeno mnogo opreme za te svrhe.

Prema njegovim riječima, u protekle dvije godine proširene su preventivne aktivnosti Civilne zaštite u dijelu u kojem grad to može da radi, a to se konkretno odnosi na bujične i manje vodotokove – nabavljane su inženjerijske mašine i preventivno čišćeni svi ranije identifikovani bujični vodotokovi manjeg obima.

Radojičić je napomenuo da su rijeke Vrbas i Vrbanja u nadležnosti “Voda Srpske”.

On je rekao i da je proteklih dana bilo više požara na širem području grada, te da je uspješno intervenisala Jedinica za protivpožarnu zaštitu koja je kvalitetno opremljena.

Šef Odsjeka za poslove Civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun rekao je da će se u centralnom skladišnom objektu za potrebe vatrogasne službe i civilne zaštite prvenstveno nalaziti sva materijalno-tehnička sredstva.

On je naveo da je rok za završetak radova, čiji su izvođači banjalučka preduzeća “Tekton” i “Građenje Đurić”, 120 dana.

Ćućun je podsjetio da grad Banjaluka posjeduje mašinu za punjenje vreća sa pijeskom, te da na stanju ima 50.000 vreća.

“Kupili smo više od 1.000 kompleta uniformi, lopata, čizama i drugih materijalno-tehničkih sredstava, a u ovoj godini planirana je nabavka ćebadi za stanovništvo, veći broj šatora i ostale opreme”, naveo je Ćućun.

(Srna)