Vijesti 27.10.2022.

BANJALUKA SE SJEĆA: Razoran zemljotres prije 53 godine devastirao grad

ČITANJE: 2 minute

Povodom obilježavanja 53 godine od katastrofalnog zemljotresa, koji je 27. oktobra 1969. godine razorio Banjaluku, tačno u 9.11 su se u gradu na Vrbasu oglasile sirene.

Zemljotres koji se desio u Banjaluci tog dana, sa magnitudom M=6,6 jedinica Rihterove skale, bio je potvrda da se razorni zemljotresi događaju i u oblastima u kojima se ranije nisu dešavali. Epicentar zemljotresa je na udaljenosti 10 km sjeverozapadno od grada, a intenzitet zemljotresa je procijenjen na IX stepeni MSK-64 (Medvedev-Sponhauer-Karnik) skale. Razornom efektu zemljotresa doprinijelo je kumulativno dejstvo sa dva neuobičajeno jaka prethodna udara koji su se desili 26. oktobra 1969. godine u 15 sati 36 minuta sa M=5,6 jedinica Rihterove skale i 27. oktobra 1969. godine u dva sata 55 minuta zemljotres sa M= 4,8 jedinica Rihterove skale.

Najveća razaranja pretrpjele su tadašnje opštine Banjaluka, Čelinac i Laktaši, ali je zemljotres izazvao oštećenja objekata u svim opštinama tadašnje Bosanske Krajine. Najteže posljedice po stanovništvo zemljotres je imao na banjalučkom području, gdje je povrijeđeno 1.117 osoba, a 15 izgubilo život. Veća ljudska stradanja izbjegnuta su zahvaljujući srećnoj okolnosti da je 26. oktobra 1969. godine bila nedjelja, odnosno neradni dan, čime je izbjegnut masovni boravak radnika na radnim mjestima, kao i učenika i studenata u školskim objektima. Kako je zemljotres izazvao oštećenja objekata, Štab narodne odbrane je sutrašnji dan 27. oktobra 1969. godine proglasio za neradni radi popisa šteta, tako da ni toga dana, kada se desio glavni udar, nije bilo masovnog boravka učenika u školskim objektima.

Na teritoriji opštine Banjaluka, koja je bila obrazovni i kulturni centar Bosanske Krajine, školski objekti pretrpjeli su najteže posljedice. Veća ili manja oštećenja nastala su na 131 školskoj zgradi. Značajnija oštećenja zabilježena su na 23 objekta osnovnih škola, 9 objekata srednjih škola i 3 objekta visokih i viših škola te jedan studentski i jedan đački dom. Obim razaranja govori i podatak da je od 346 učionica u osnovnim i srednjim školama nakon zemljotresa rad bilo moguće nastaviti u samo osam. Razaranja usljed zemljotresa 1969. godine i posljedice po školski fond u Banjoj Luci su bila takva da je Odluka Štaba za školstvo “da je 2/3 školskih objekata trajno neupotrebljivo” pa su banjalučki učenici su školsku 1969/70. zajedno sa svojim profesorima pohađali i završili širom bivše Jugoslavije.