Vijesti 03.06.2016.

Banjaluka: Šetnja kroz smjerove i škole ukida stipendiju

ČITANJE: 2 minute

Navedeno je to u odluci o dodjeli stipendija grada učenicima srednjih škola i studentima prvog ciklusa koju su usvojili odbornici na posljednjem skupštinskom zasjedanju.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Ljubinka Dragojević objasnila je da su na taj način željeli da riješe dugogodišnji problem “šetača”, posebno među studentima.

-Ranijom odlukom učenicima, a posebno studentima, bila je ostavljena mogućnost da se upisuju u jednu pa drugu školu ili fakultet. Isto tako, mogli su da upisuju jedan pa drugi smjer i da pri tome ne gube pravo na stipendiju. Time je dovođena u pitanje ozbiljnost i svrha stipendiranja, koje je zamišljeno kao nagrada, odnosno pomoć tokom školovanja ili studiranja- rekla je Dragojevićeva.

Novom odlukom ukinuta je mogućnost učenicima i studentima iz porodica koje su bile ugrožene poplavom ili klizištem, a koji dobijaju socijalnu pomoć, da konkurišu za stipendiju.

Napomenula je da učenici i studenti koji su do sada  ostvarili stipendiju po tom osnovu mogu da je i zadrže do završetka obrazovanja.

Odbornik SNSD-a Nenad Talić rekao je da su nove promjene dobre, ali da je trebalo da bude uvršćen još jedan dodatak.

-Moj prijedlog je da stipendiranjem grada budu obuhvaćena i djeca iz doma “Rada Vranješević” bez obzira na to da li su iz Banjaluke ili ne. Iako su iz drugih opština, za pojedine  mališane to je dom već godinama i mislim da je grad u mogućnosti da podrži kroz stipendije školovanje ove djece- kazao je Talić.

Odbornik Ujedinjene Srpske Milenko Jaćimović naglasio je da ove promjene nisu opravdane.

-I dosadašnji uslovi za dodjelu stipendija su bili rigorozni, pogotovo kada se porede sa drugim gradovima i opštinama. Dalje zaoštravanje uslova biće kontraproduktivno- naveo je Jaćimović.

Odbornik NDP-a Mirna Savić-Banjac smatra da je ovom odlukom trebalo onemogućiti studentima privatnih fakulteta da konkurišu za stipendije.

-Školarine u privatnim obrazovnim ustanovama su jako visoke, tako da ako mogu da izdvoje novac za to, onda nemaju potrebe za stipendijom- navela je Savić-Banjac.

Stipendisti

U akademskoj 2015/2016. grad stipendira 361 studenta, od toga 273 po socijalnom statusu, 40 na osnovu uspjeha na fakultetu i 48 za deficitarna zanimanja. Stipendije prema socijalnom statusu i za uspjeh na fakultetu iznose po 130 KM, a za deficitarna zanimanja 250 KM. Stipendiju grada  prima i 1.166 učenika i to 570 po socijalnom statusu, 569 za uspjeh u školi i 27 za deficitarna zanimanja. Stipendije prema socijalnom statusu i uspjehu u školi iznose 80 KM, a za deficitarna zanimanja 160 KM.

(Glas)