Vijesti 14.04.2016.

Banjaluka: Sina zatekla kako u vrtiću spava na stolu

ČITANJE: 2 minute
vrtic
Željka Vučkovac iz Banjaluke, samohrana majka četvorogodišnjaka, vidno se potresla kada je, kako nam je ispričala, zatekla u vrtiću “Ježeva kućica” svoje dijete kako spava na stolu, sa vidnim modricama po tijelu.

Dok je njeno dijete ležalo na stolu, kako tvrdi ova majka, teta je sjedila dva metra dalje ne reagujući na to.

“Ovakvo ponašanje je više nego sramotno. I ranije smo doživljavali neprijatnosti u ovom vrtiću, ali ovo je prešlo sve granice. Kad sam ušla u vrtić, moje dijete je spavalo na stolu dok je teta pored njega jela, a modrice po tijelu niko ne zna kako su nastale. Kad sam pitala vaspitačicu zašto dijete nije u krevetu, već na stolu, rekla mi je da čeka da učvrsti san pa će ga prenijeti. Jasno se vidjelo da ne govori istinu jer je tako čvrsto spavao da sam ga deset minuta budila, a po licu su mu bili crveni naborani ožiljci od spavanja na stolu”, ispričala nam je Vučkovac, koja je ovo neprijatno iskustvo podijelila i u Facebook grupi “Mame Banjaluke”.

Ova majka tvrdi da se odmah žalila Upravi Centra za predškolsko vaspitanje  i obrazovanje, te pozvala nadležnu gradsku inspekciju da izađe u ovaj vrtić, a da joj je pedagog savjetovao da dijete ne ispisuje iz vrtića.

Govori da je imala i drugih neprijatnosti jer je “dvije sedmice dolazila hraniti svoje dijete u vrtić jer nije htjelo samo da jede, a vaspitačice ga nisu hranile”.

“Jedna od njih mi je rekla da je pedagog naredio da ja moram sama dolaziti da ga hranim, što se kasnije ispostavilo da nije istina, a ja sam dolazila u podne da ga nahranim. Moje dijete jeste bolešljivo i razmaženo, ali to nikome ne daje za pravo da se tako ophodi prema njemu. Čak mi je vaspitačica koja ga poznaje tek nekoliko dana rekla da imam pravo da tražim asistenta za dijete, kao da moje dijete zaostaje zato što ima specifične navike”, govori Željka Vučkovac.

Fotografije uspavanog četvorogodišnjaka na kuhinjskom stolu vrtića sa modricama na leđima izazvale su bujicu negativnih reakcija ogorčenih roditelja, koji su zgroženi ovakvim ponašanjem.

U Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje su nam kazali da se radi o specifičnim navikama djeteta koje inače ne želi da spava u krevetu, a kada se umori “on zaspi gdje stigne”.

“Dječak ima specifične potrebe kako igranja, tako i spavanja, pa i vaspitanja i obrazovanja. Njegove navike su specifične i on uopšte ne spava sa djecom, već kad se umori on zaspi”, rekla je Mira Galić, zamjenik direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

(Nezavisne novine)