Vijesti 17.03.2016.

Banjaluka: Skupština traži pomoć od Vlade RS za spas Toplane

ČITANJE: 2 minute
toplana
– Stanje u gradskoj “Toplani” biće tema posebne sjednice Skupštine grada. Prije toga od Vlade Republike Srpske biće zatražena pomoć za spas ovog preduzeća, kako je odlučeno juče na sjednici Kolegijuma Skupštine grada.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je izjavio da je stabilizacija “Toplane” jedino moguća kroz sprovođenje elaborata koji predviđa ulaganje 90 miliona KM u ovo komunalno preduzeće.

– Iduće sedmice imam zakazane razgovore u Vladi RS o ovoj temi. U elaboratu smo predvidjeli mogućnost da Investiciono-razvojna banka koja ima sredstva uđe u projekat revitalizacije “Toplane”. To je jedini izlaz i jedina linija novca koju vidimo kao izlaz da bi ovo preduzeće postalo finansijski i tehnički održivo. Vidjećemo kakav je prijedlog Vlade RS i banke. Želimo da u ovaj projekat krenemo odmah zato što prije treba da zamijenimo dva kotla, a za to nam u startu treba 20 miliona KM – kazao je Gavranović.

Naveo je da će rezultate tog sastanka pored elaborata predstaviti odbornicima na posebnoj sjednici Skupštine grada koja će biti najkasnije do 14. aprila.

– Ako bude usvojen elaborat, već idućeg mjeseca moramo pripremiti tehničku dokumentaciju. Važno je da kotlove zamijenimo do novembra, decembra kako bismo izbacili mazut iz “Toplane” kao energent. Drugi izbor je likvidacija “Toplane”, a to bi bila katastrofa – kazao je Gavranović.

Na sjednici Kolegijuma je, između ostalog, donesena odluka da 31. marta bude održan nastavak prethodnog zasjedanja Skupštine grada kako bi bila razmotrena kadrovska pitanja. Istog dana, po završetku tog zasjedanja biće održana 44. sjednica.

Od kadrovskih pitanja pred odbornicima bi trebalo da se nađe ponovni pokušaj raspisivanja konkursa za izbor direktora gradskih vrtića koji na prethodnom zasjedanju nije dobio potrebnu podršku odborničkih glasova.

Isto tako, Milenko Vučeta bi trebalo da bude razriješen sa mjesta načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu zbog odlaska na mjesto izvršnog direktora “Pošta Srpske”.

Šef Kluba odbornika DNS-a Boran Bosančić rekao je da ova stranka još nije odlučila koga će predložiti kao zamjenu Vučete.

Nagrade
Na sjednici Kolegijuma najavljeno je da bi 45. skupštinsko zasjedanje trebalo da bude održano 14. aprila.

– Zbog obilježavanja 71. godišnjice oslobođenja grada u Drugom svjetskom radu, odnosno Dana grada, 14. april je najkasniji termin za sjednicu Skupštine jer, između ostalog, moramo odlučiti kome ćemo dodijeliti priznanja i nagrade povodom 22. aprila – kazao je Slobodan Gavranović.

(Glas)