Vijesti 23.11.2015.

Banjaluka: Slabo očišćene ulice, autobus sletio u jarak

ČITANJE: 3 minute
snijeg banjaluka
I pored najava Gradske uprave da su sve službe spremne za prve sniježne padavine juče ujutru su bile očišćene samo glavine saobraćajnice, dok su sporedne ulice i trotoari bili zavijani zbog čega je autobus gradskog prevoza sletio u jarak.

Kako “Glas Srpske” nezvanično saznaje radi se o liniji 14b koji saobraća na relaciji Autobuska stanica – Borik – Starčevica, prevoznika “Central”. Na sreću, nije bilo ni povrijeđenih, niti je pričinjena šteta. Uplašeni putnici su morali da nastave put pješice, a autobus je ostao “zarobljen” u snijegu sve dok grn nije došao da očisti put.

Mještanka naselja Starčevica Jovana Malić, koja do posla putuje ovim autobusom kaže da je morala da pozove taksi.

– Čekala sam autobus u Tuzlanskoj ulici, od osam do devet časova. Neko od prolaznika je rekao da uzalud čekamo, jer je autobus sletio s puta nedaleko od groblja na Starčevici. Kada sam vidjela da se ni nakon sat vremena autobus ne pojavljuje pozvala sam taksi- rekla je Malićeva.

Dodala je da ovo nije prvi put da autobusi preskaču linije po lošem vremenu te da zbog toga putnici kasne na posao.

Padavine su prestale u toku dana, a napadali snijeg se pretvorio u bljuzgavicu koja je otežavala kretanje vozila, dok su pješaci pored klizavog trotoara morali paziti da ne budu “okupani” vodom iz lokvi.

Ogorčena je i S. Mihajlović koja je istakla da osim glavnog puta ništa bilo očišćeno.

– Trotoari su prekriveni nakvašenim i ugaženim snijegom zbog kojeg jedva hodamo. To nije ništa novo, naše putare snijeg iznenadi i krajem novembra- rekla je Mihajlovićeva.

Reakcije mještana Obilićeva na pitanje da li su zadovoljni kako je prvi snijeg u njihovom naselju očišćen nisu bile pozitivne. Uglavnom su odgovarali da samo treba pogledati kako izgleda ovo naselje i da je sve jasno.

– Izašla sam vani tek popodne i dvoumila sam se da li će mi biti potrebne gumene čizme. Sada mi je drago što sam ih obula jer kroz ovu vodu ne bih mogla proći- rekla je mještanka ovog naselja koja nije željela da se predstavi.

U naselju Ada mještanin Nekrile Džervanović je rekao da imaju sreće što je snijeg prestao padati.

– Glavna saobraćajnica kroz naselje se očisti, a sporedne rijetko. Nisam primijetio da je grtalica prošla kroz moju ulicu- rekao je Džervanović i dodao da se vidi da je ulica puna ugaženog i mokrog snijega.

U seoskim mjesnim zajednicama kažu da juče nisu imali većih problema. U MZ Goleši su rekli da su glavne saobraćajnice prohodne. Slične informacije smo dobili i u mjesnim zajednicama Bronzani Majdan, te Saračica.

Iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja su rekli da je zimska služba potpuno spremna za rad, da su nabavljene dovoljne količine soli i organizovani nadzorni timovi i dežurstva. Tehnički direktor “Čistoće” Milan Plavšić je rekao da se njihove ekipe na terenu od subote u 20 časova te da je juče 15 vozila uklanjalo snijeg.

– Sve saobraćajnice koje su u našoj nadležnosti su prohodne, a pokrivamo Bulevar, Centar, Borik, Rosulje, Novu varoš, Rosulje, Paprikovac, Lazarevo te Mišin han, Potkozarije, Veriće i Čokorska polja- dodao je Plavšić.

(Glas Srpske)