Vijesti 22.04.2016.

Banjaluka slavi Dan grada

ČITANJE: 2 minute
banjaluka
Banjaluka danas obilježava 22. april, dan kada je prije 71 godinu oslobođena u Drugom svjetskom ratu.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović ovom prilikom svim građanima Banjaluke čestitao je Dan grada sa željom i nadom da ćemo ga dugo slaviti, u miru, sreći i još ljepšoj i prosperitetnijoj Banjaluci.

Na adresu Gradske uprave stigle su brojne čestitke za Dan grada.

Brojnim manifestacija, koje je grad organizovao u saradnji sa gradskim organizacijama, sportskim i kulturnim ustanovama i nevladinim udruženjima, tokom cijelog aprila obilježava se ovaj značajan jubilej.

Danas će biti položeni vijenci na više lokacija u gradu.  U nastavku donosimo satnicu i mjesto polaganja vijenaca danas, 22. aprila:
• 09.00  Spomen kosturnica na Novom groblju
• 09.00  Spomenik palim borcima na Banj-brdu
• 09.30  Groblje „Sveti Pantelija“
• 10.00  Spomenik žrtvama logora Jasenovac
• 10.15  Spomen-obilježje „12 beba“
•10.30  Spomenik palim borcima NOR-a.

U jutarnjim časova, u crvenom salonu Banskog dvora, biće upriličen prijem za delegacije iz prijateljskih i partner gradova: Novo Mesto, Velenje, Herceg Novi, Kumanovo, Temišvar, Pula.

Centralni događaj – svečana akademija u Kulturnom centru Banski dvor, na kojoj će biti uručene nagrade najboljim i najuspješnijim pojedincima, ustanovama i organizacijama biće održana večeras, u 19 časova.

Od drugih dešavanja organizovanih na sam Dan grada, 22. april – izdvajamo manifestaciju dvije zlatne čaše gostoljublja. Riječ je o promotivnoj manifestaciji banjalučke gastronomije i ugostiteljstva.

Za sugrađane je pripremljena i rođendanska torta, koju će svečano presjeći gradonačelnik Slobodan Gavranović u 12.00 časova, u ul. Veselina Masleše – na prostoru ispred zgrade Gradske uprave.

U 13 časova je start Međunarodne atletske ulične trke na Trgu Krajine.

Knjiga „Krv na crvenom“ autora Tome Marića biće promovisana u 18 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Večeras, sa početkom u 20.30 časova, u Narodnom pozorištu Republike Srpske biće održan koncert gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije. Koncert muzičara iz Beograda je poklon Generalnog konzulata Republike Srbije građanima Banje Luke povodom Dana grada.

(Banjaluka.rs.ba)