Vijesti 12.05.2016.

Banjaluka: Smeta im “mrtvačka glava” koja dočekuje svatove i mladence

ČITANJE: 2 minute
muzej savremene umjetnosti
U Banjaluci, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, od 17. marta do 27. maja 2016. godine otvorena je izložba pod nazivom „Nova religija“. Pokrovitelji ove izložbe su i Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Grad Banja Luka.

Dok traje izložba fasadu muzeja “krase” dvije zastave a na jednoj od njih je velika slika ljudske lobanje. Ta zastava zasmetala je udruženju “Srbsko sabranje Baštionik”, koje je uputilo pismo nadležnim institucijama. Ističu da na pismo nisu dobili nikakav odgovor pa su odlučili da ga dostave medijima.

“Mi ne ulazimo u to kakva je priroda izložbe i šta ona predstavlja, ne sporimo pravo uprave Muzeja da bira postavke, djela i umjetnike koje će predstaviti svojim posjetiocima, poreskim obveznicima Grada Banjaluke i Republike Srpske, čijim se novcem finansira rad ove ustanove kulture kao i postavka pomenute izložbe. Živimo u vrijeme velikih sloboda izbora, sve nam je slobodno ali nam nije sve na korist. Ne želimo da svoje stavove namećemo drugima ali isto tako ne dozvoljavamo da se nama nameću stavovi i poruke koje nismo dužni da slušamo, gledamo i trpimo”, kažu u “Baštioniku”.

Napominju da je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci mjesto na kojem se obavlja zvanični čin sklapanja građanskog braka.

“Da bi mi, građani ovog grada, prisustvovali svečanom činu vjenčanja svojih najbližih, moramo proći ispod reklamnog panoa za pomenutu izložbu sa kojeg nam dobrodošlicu želi- mrtvačka glava. Prelijepu fasadu jedne od najstarijih i najljepših zgrada Banjaluke, prekriva, u ogromnoj veličini predstavljena crna lobanja. Ne interesuje nas ni naziv izložbe, ni simbolika eksponata, niti slava autora… mi ne želimo da našoj djeci koju dovodimo na ovu svečanost prepunu radosti, ljubavi i mladosti moramo objašnjavati zašto divni ćirilični naziv ove zgrade prekriva slika mrtvačke glave, simbola zla koji uliva strah u dječija srca”,kaže se u otvorenom pismu.

Dodaju da ne žele da porodičnu fotografiju, uspomenu sa vjenčanja ispred Muzeja, ruži nezvani gost- mrtvačka glava.

Ovako agresivna reklama sa nemoralnom, neestetskom i morbidnom slikom na objektu u kojem se slavi ljubav, iritira i vrijeđa naša osnovna ljudska prava,smatraju u “Baštioniku”.

Traže da se  pomenuti reklamni pano ukloni sa zgrade Muzeja do prvog sljedećeg termina za vjenčanje, da Skupština grada na dnevni red prve sjednice uvrsti i pitanje iznalaženja adekvatnog prostora kao prikladnijeg i trajnog rješenja za obavljanje čina vjenčanja i da Grad Banjaluka i Ministarstvo prosvjete i kulture kao pokrovitelji izložbe i institucije nadležne za rad Muzeja, saopšte građanima Banjaluke i široj javnosti svoj stav po ovom pitanju.

(ATV)