Vijesti 20.03.2016.

Banjaluka: Šmitran mora da vrati pola miliona maraka

ČITANJE: 3 minute
smitran
Šmitran će kaznu od 15.000 maraka morati platiti u roku od šest mjeseci, a ukoliko to ne učini, ona će mu biti zamijenjena zatvorom i za svakih 100 KM iza brave će morati provesti dan. Nelegalno stečenu imovinsku korist od 539.410 maraka takođe mora vratiti u roku od pola godine, ali ona ne može biti pretvorena u zatvorsku kaznu.

Pravosnažnom presudom stavljena je tačka na sudski proces u kojem je Šmitranu suđeno za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja nakon što je “Glas Srpske” otkrio aferu u kojoj je on igrao glavnu ulogu.

Prvu presudu Šmitranu izrekao je banjalučki Osnovni sud 29. aprila 2014. godine osudivši ga na šest mjeseci zatvora i oduzimanje imovine u vrijednosti 25.000 maraka. Na tu presudu se žalilo Okružno tužilaštvo pa je Okružni sud uz šestomjesečnu zatvorsku kaznu Šmitranu izrekao i novčanu od 15.000 maraka i obavezao ga da gradski budžet obešteti sa više od pola miliona maraka. Presuda Okružnog suda je ukinuta poslije žalbe odbrane zbog povrede zakonitosti postupka. Zbog toga je u Okružnom sudu održano novo suđenje Šmitranu koje je rezultiralo posljednjom presudom – identičnom onoj koja je ranije ukinuta.

U obrazloženju prvostepene presude, koju je Šmitranu izrekao Osnovni sud, a koje je potvrđeno i u pravosnažnoj presudi Okružnog suda, navedeno je da je mimo pravilnika dodijelio novac iz gradskog budžeta za 42 osobe i sedam nevladinih organizacija koji su imali pravo da dobiju novac. Šmitran je uz to u periodu od četiri i po godine prekoračio dozvoljeni limit za dodjelu pomoći u iznosu od 403.710 KM. Pomoć je dodijelio i za devet osoba koje nisu imale pravo na to prekršivši limit za još 135.700 KM. Povratniku Fikreti Čajić, koja nije imala pravo na pomoć, odobrio je 15.900, a za tu uslugu od nje je dobio 7.500 KM. U presudi su navedena imena još nekoliko osoba od kojih je Šmitran kao protivuslugu primio novac i na taj način u džep strpao ukupno 25.000 KM.

Šmitran je u sudskom procesu priznao da je kršeći pravilnik prilikom dodjele pomoći oštetio gradski budžet za 539.410 KM. “Glas Srpske” ranije je objavio da je Šmitran predlagao Okružnom tužilaštvu zaključenje sporazuma o priznanju krivice po kome je bio spreman da prizna da je gradskom budžetu nanio štetu u iznosu od 400.000 KM i da taj iznos vrati, ali se kasnije predomislio. Šmitran je za vrijeme mandata stekao čak šest stanova u Banjaluci, a tokom postupka bila mu je blokirana imovina vrijedna oko 480.000 maraka i žiro računi.

Okružno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Šmitrana 4. juna 2013. godine. “Glas Srpske” prethodno je objavio serijal tekstova o Šmitranovom “poslovanju” kojim je stekao osam stanova u Banjaluci od kojih šest za vrijeme mandata. U decembru 2012. godine, poslije 12 godina rada u Gradskoj upravi, gradonačelnik Slobodan Gavranović uručio mu je otkaz.

Neodoljivi ljubavnik

“Glas Srpske” je tokom 2012. godine pisao da je Miloš Šmitran dobijanje smještaja i pomoći za pripadnice boračko-invalidskih kategorija uslovljavao seksualnim uslugama. On je tada na pitanje novinara da li je to tačno za sebe kazao da je “veliki i neodoljiv ljubavnik” i da “zna sa ženama”, ali da nijednu “od ljubavnica ničim nije uslovljavao”.

(Glas Srpske)