Vijesti 11.02.2016.

Banjaluka: Srce malenog anđela nije izdržalo

ČITANJE: 2 minute
katalea regina
Bolest, koja je malenu Kataleu Reginu Savanović iz Banjaluke pratila od rođenja, učinila je ono čega smo se svi pribojavali, ostavila je malenog anđela bez snage da se bori za život, koji je i izgubila u utorak dok je bila smještena na dječjem odjelu intenzivne njege Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Katalea je, uprkos svome i više nego teškom oboljenju respiratornih organa, zbog čega je većinu vremena bila vezana za krevet, a život joj je zavisio od aparata “umjetna pluća”, uvijek bila nasmijana i vedra djevojčica, čiji osmijeh je rastjerivao i najcrnje oblake. Kroz priču s njenim ocem i majkom više puta su nam to ponovili, a u isto smo se i sami uvjerili prilikom posjete njihovoj porodičnoj kući.

Kataleino zdravstveno stanje se više puta mijenjalo, roditelji Vuk i Sheila su je usljed zakazivanja aparata više puta nalazili u sobi plavu i polumrtvu, nakon čega bi vrijeme provodila u bolnici. Ipak, i tračci nade za njeno ozdravljenje pojavljivali su se u više navrata. Zahvaljujući nemjerljivoj upornosti njenog oca, izrodila se šansa za oporavak u Austriji. Naime, ljekar iz te zemlje, s kojim su Savanovići poslije skoro dvije godine traganja stupili u kontakt, našao je kolegu iz Amerike koji bi izveo komplikovanu operaciju. Prepreka je bila cijena operacije od 360.000 dolara, ali nekim čudom i to je bilo riješeno, jer je potpuno nepoznat čovjek, koji je čuo za stanje u kojem se jedna trogodišnja djevojčica nalazi, odlučio da sve plati.

Nažalost, kada se sve činilo kao gotova stvar, ljekar iz Austrije, koji im je bio kontakt s hirurgom iz Amerike, prestao je da se javlja na pozive, a poslije višesedmičnog traganja za njim, Savanovići su saznali da je u veoma teškom stanju i da se nalazi na intenzivnoj njezi i u komi, iz koje se nažalost nikada nije probudio. Tako je malena Katalea, u surovoj igri života, izgubila vjerovatno i posljednju nadu za ozdravljenje.

Za kratkog života ovog malenog anđela više puta smo pisali o problemima s kojima se porodice okupljenje oko udruženja koje nosi njeno ime svakodnevno susreću, od potpune nebrige nadležnih za sudbinu djece, ogromnih troškova koje su roditelji morali podmiriti, a koje je iziskivalo stanje njihove djece, problema u vezi s refundacijom troškova i nabavkom mašina koje život znače pa sve do straha od isključivanja struje bez koje njihovoj djeci nema života, a što je nedavno, u saradnji s “Elektrokrajinom”, ipak riješeno.

Poslije smrti nedužnog djeteta i tragedije koja je pogodila porodicu Savanović, i roditelje ostavila bez kćerkice, a braću bez sestre, ostaje nada da će nadležni konačno obratiti pažnju na djecu s ovim problemom, pomoći njihovo lječenje i olakšati im svakodnevicu.

Ako ne sada, onda kada?

(NN)