Vijesti 24.03.2016.

Banjaluka: Šta su posljedice presude Karadžiću

ČITANJE: 2 minute
banjaluka
Sasvim redovan četvrtak u Banjaluci je u 14.00 usporio, zbog objavljivanja presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Građani Banjaluke rekli su da su svoj stav iznijeli 2008. godine kada je Karadžić uhapšen, kao i da su očekivali da bude osuđen na zatvorsku kaznu.

Podsjetimo, Radovan Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora, pošto je Haški tribunal presudio da je kriv po 11 od 12 tačaka optužnice, uključujući i genocid u Srebrenici.

-Dugoročno gledano, to može da bude, da kažem, jedna poruka prvo prije svega ljudima u regionu da se ne isplati činiti zločin bez obzira kako ih vi objašnjavate. A sa druge strane možda će neke nove generacije u BiH tu presudu, ajde da kažem implementirati u obrazovni sistem u svijest i početi sagledavati ono što se dešavalo u ratu ’90. godina- navodi socijalni psiholog Srđan Puhalo.

Za Sarajevo zločinac, za Banjaluku heroj kome sudi politički sud. Tenzije koje bi mogla da izazove ova presuda znak su za povećano prisustvo policije pred državnim institucijama. Presuda u ovom slučaju, kako navode analtičari, neće doprinijeti građenju povjerenja među narodima.

-Zato što postoji u Republici Srpskoj insituicionalna ćutnja o našim zločinima. Mi se nismo suočili sa sopstevenom krivicom, mi zastupamo jednu tezu koja znači da priznajemo samo zločine koji su počinjeni nad nama, nad našim narodom a na drugoj strani priznajemo samo sopstvene žrtve i mi se vrtimo u tom začaranom krugu- ističe Tanja Topić, politička analitičarka.

Odluka Haškog tribunala u slučaju Karadžić mogla bi u budućnosti da utiče i na donošenje nekih političkih odluka.

-Poniženje koje presuda izaziva kod jedne strane i euforiju kod druge nam svjedoči da u pitanju nije dokazivanje krivice i zadovoljvanje pravde več pokušaj da se odredi karakter rata i da se utiče na političke procese prije svega da se RS razvlasti i da se Dejtonski sporazum prekroji i da jedna strana određujući karakter minulog rata zapravo izvoje pobjedu koju nije uspjela da uz pomoć strane intervencije i vlastite snage postigne 1995. godine- ističe profesor FPN Đorđe Vuković.

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ne očekuje da će presuda u ovom slučaju imati posljedice po Republiku Srpsku. Prvostepenom presudom Karadžiću, kako navode boračke organizacije, neće biti završena pravna bitka, a Srpska bi morala da učini sve da ospori svaku tačku presude.

(B92)

Oznake: Mladen Ivanić