Vijesti 24.04.2016.

Banjaluka štedi na najsiromašnijima

ČITANJE: 1 minuta
kuke 1
Banjalučkom Centru za socijalni rad Gradska uprava nije uplatila drugu četvrtinu sredstava koje Centar koristi za jednokratnu novčanu pomoć socijalnim kategorijama.

 Ovo je prvi put u toku posljednjih 10 godina da gradska vlast štedi na najsiromašnijim, kažu u Centru za socijalni rad, dok iz opozicije upozoravaju da vlast krši i pravne i moralne norme.

Grad Banjaluka štedi na najsiromašnijim kategorijama. Odlukom Skupštine grada budžetom je planirano 440 hiljada maraka za jednokratnu novčanu pomoć. U prvom kvartalu uplaćeno je 110 hiljada, međutim za drugi kvartal ove godine grad Centru za socijalni rad nije uplatio drugu četvrtinu sredstava.

Iz gradske opozicije upozoravaju da sredstva odobrena budžetom moraju biti isplaćena. Pitaju se kakvu poruku gradske vlasti šalju kada ne daju novac za jednokratnu pomoć, koju socijalne kategorije najčešće traže radi nabavke hrane i lijekova.

Zašto je za jednokratnu pomoć u drugom kvartalu odobreno nula konvertibilnih maraka gradonačelnik Banjaluke nije objašnjavao, jer je bio zauzet proslavom dana grada. Broj korisnika jednokratne pomoći u Banjaluci povećao se na 880, a strahuje se da će do kraja godine biti veći od hiljadu.

Zato su savjesni građani na više mjesta u gradu postavili “kuke dobrote” na koje humani ljudi ostavljaju hranu i čistu odjeću za siromašne sugrađane. “Kuke dobrote” gradske vlasti su polovinom aprila uklonile sa drveća, ali su ih građani ponovo postavili.

(BN)