Vijesti 22.01.2016.

Banjaluka: Stipendistima deficitarnih zanimanja 250 KM mjesečno

ČITANJE: 1 minuta
stipendisti
Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović danas je u ovom gradu studentima uručio prva rješenja o stipendiranju za akademsku 2015/2016 godinu.

Gavranović je rekao da su uručena rješenja studentima koji su ostvarili pravo na stipendije na osnovu socijalnog statusa, uspjeha u školovanju ili upisanih deficitarnih zanimanja.

Za deficitarna zanimanja stipendija iznosi 250 KM, a ostale po 130 KM.

-Stipendije za deficitarna zanimanja su povećane u odnosu na druge, jer želimo da podstaknemo studente da se opredijele za ova zanimanja- rekao je Gavranović novinarima.

Prema njegovim riječima, podnesene su 484 aplikacije za studentske stipendije, od kojih je 403 ispunilo uslove.

Gavranović je ocijenio da ove stipendije predstavljaju značajnu podršku studentima i njihovim porodicama.

On je naveo da je u budžetu ove godine za tu namjenu izdvojeno oko 580.000 KM, te napomenuo da se taj iznos tokom protekle tri godine povećavao.

Biljana Malbašić iz Krupe na Vrbasu, student treće godine Filološkog fakulteta na odsjeku ruski i srpski jezik i književnost, kaže da je prvi put stipendista grada Banjaluka, te da je pravo na stipendiju ostvarila na osnovu uspjeha 9,17.

Ona je navela da će joj ova finansijska pomoć mnogo značiti, ali da je to, prije svega, kruna njenog rada i truda tokom cijele godine.

(Agencije)