Vijesti 11.01.2016.

Banjaluka: Tate neće u rađaonu

ČITANJE: 2 minute
porodjaj
Svega šestorica očeva izrazilo je želju da prisustvuje porođaju žene od početka prošle godine do sada u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci.

Na buduće očeve da prisustvuju ovom radosnom događaju izgleda da nije uticalo ni to što se od februara prošle godine prisustvo ovom činu naplaćuje znatno niže nego ranije. Naime, do tada su očevi koji izraze želju da prisustvuju porođaju plaćali oko 500 KM, dok od februara treba da izdvoje 20 KM.

Upravni odbor ove zdravstvene ustanove je odlučio da budući očevi plaćaju samo stvarne troškove, u koje spadaju jednokratna maska, kaljače i mantil, koje otac koristi prilikom ulaska u porodilište.

-Prema podacima Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS od početka 2015. godine šest očeva je prisustvovalo porođaju- rekli su u ovoj ustanovi.

Zbog čega se u većem broju muškarci ne odlučuju na takav korak, sa sigurnošću se ne može tvrditi, ali mogućih razloga je mnogo. Jedan od očeva je prizao da je bio uplašen, te da bi u takvom stanju samo pogoršao porođajne muke supruge.

Aleksandar Milić, psiholog, ističe da je u trenucima poroda prisutna težnja da se doživi osjećajnost sa suprugom ili radost poslije samog poroda.

-Tu postoje porođajni strahovi, zbog čega je potrebno prisustvo najbližeg, a postoji mogućnost da u nedostatku podrške nastanu određene postporođajne poteškoće pa nekada i depresije- kaže Milić.

On napominje da se postavlja i pitanje efekta prisustva jer prisustvo oca nije psihološki efikasno niti toliko potrebno u samom trenutku poroda jer su majke usmjerene na samu tehniku poroda.

U Udruženju DRIP, koje se bavi reproduktivnim zdravljem i pravima žena, ranije su sproveli istraživanje u sklopu inicijative “Sloboda rađanju”, gdje je samo 12 odsto anketiranih žena potvrdilo da je imalo pratnju na porođaju, a 65 odsto njih je imalo želju za tim, ali nisu bile informisane o toj mogućnosti.

(NN)