Vijesti 05.02.2016.

Banjaluka: “Titanik” muče instalacije i parking

ČITANJE: 2 minute
titanik
Zgrada poznata pod nazivom “Titanik” u Boriku, u Bulevaru Živojina Mišića, sa svojih dvjestotinak metara najduža je zgrada u gradu, a u posljednje vrijeme njeni stanari bore se sa više problema, od loših instalacija do manjka parking mjesta.

Ova dominantna zgrada sagrađena je 1970. godine i ima 80 stanova. Stanari kažu da su ponosni na to što žive u najdužoj zgradi i da je posjetiocima lako objasniti adresu, ali smatraju da bi uslovi za stanovanje u “Titaniku” trebalo da budu bolji.

– Stanari se žale na instalacije, a prije nekoliko dana pukla nam je cijev na vodomjeru. Slabo nam je i vanjsko osvjetljenje. Takođe, prolazi su kao javni toaleti- kaže Goran Mihajlović, predsjednik ZEV-a, navodeći da je krov zgrade promijenjen angažovanjem stanara.

On dodaje da stanari znaju da je ovo najduža zgrada u gradu, baš kao što je i “Titanik” bio najveći brod.

Stanarima je parking “strahovit problem”, jer je naći slobodno mjesto lutrija.

– Dolaskom ujutro radnika ‘Depota’, kojih ima 27, parkira se oko deset auta, a poslijepodne, kada oni odu, zauzmu ih stanari nebodera- kaže Mihajlović.

U Savjetu MZ Borik kažu da su još ranije stanari “Titanika” podnijeli zahtjev da se parking mjesta obilježe samo za njih, kako bi donekle imali obezbijeđena mjesta za svoje automobile, ali da to još nije urađeno.

– Pored toga, oko ‘Titanika’ i drugih zgrada najviše nedostaje zelenih površina- rekao je Drago Dragić, predsjednik Savjeta MZ Borik.

Ismeta Šehović, stanarka, kaže da u ovoj zgradi živi od kada je ona napravljena.

– Ranije je bilo blato okolo i bilo je ružno doći do zgrade, a sada imamo probleme sa parkingom otkako su otvorene kancelarije- kaže ona.

I porodica Adamović u ovoj zgradi živi nekoliko decenija, a kako kažu, ovo je jedna od prvih zgrada koja je sagrađena poslije zemljotresa.

– Zgrada je useljena u januaru 1970. godine i tada su zgrade do četiri sprata pravljenje bez lifta, tako da nemo lift- rekao je Goran Adamović.

Među mlađim stanarima je Valentina Preradović, koja u zgradi “Titatik” živi 15 godina, a kaže da stanovi imaju lijep raspored te da svi njeni ukućani žele da budu očuvane zelene površine u neposrednoj blizi.

(NN)