Vijesti 07.12.2016.

Banjaluka: Tople “montažne kućice” za kuce i mace

ČITANJE: 2 minute

Kako bi napušteni psi i mačke mogli da prežive temperaturna kolebanja, koja ovih dana idu i u “debeli” minus, volonter Udruženja građana “Kerber” Banjaluka, Goran Milojević, već je na 15 lokacija u Banjaluci postavio 30 kućica za mačke.

Skrivene su, kaže od pogleda i obložene sa nepromočivom folijom. Narednih dana, obećava on, postaviće i 30 kućica za pse.

– Ovim kućicama želimo da izbjegnemo da se životinje smrznu tokom jakih minusa, jer se, nažalost, sve ove životinje ne mogu sakriti od hladnoće, pa mnoge od njih nađemo smrznute. Takođe, želimo da izbjegnemo zlostavljanje ovih životinja, jer se dešava da cuke i mace, pokušavajući da se sakriju od hladnoće ulaze u dvorišta, haustore,šupe… Mnogi ljudi ih tjeraju,tuku i zlostavljaju – ispričao je za “EuroBlic” Goran.

kerber2

Dodaje da su ideju za pravljenja i postavljanje ovih kućica u najvećem gradu Srpske dobili iz Pančeva.

– Oni su to na ovim prostorima prvi počeli primijenjivati. Ovo je inače treća godina kako mi postavljamo ove kućice – objasnio je Goran.

Da bi se napravile kućice za mace, priča on, ne treba puno vremena, jer su od euro troslojnog kartona i obložene nepromočivom folijom.

– Za cuke nam treba puno vremena, jer se kućice prave od dasaka, a i one su obližene nepromočivom folijom – ispričao nam je Goran.

Kako bi ovaj humani potez sporoveli u djelo, Udruženju građana “Kerber” niko ne pomaže finansijski.

– Pravljenje ovih kućica finansiram ja sam iz svojih sredstava. Inače, finansijsku podržku Udruženje nema od nadležih institucija, već samo od ljubitelja životinja koji nam pomožu i novčano i donacijom hrane preko Fejsbuk stranice – kazao je Goran i dodao da su tražili dozvolu i podršku Grada, ali da je nisu dobili.

– Tako od 2014. godine sami postavljamo ove kućice – kazao je on. Ne krije da im se dešavalo da su kućice koje su postavljali uništavane ili su ih neodgovorni pojedinci odnosili.

(blic.rs)