Vijesti 10.02.2017.

Banjaluka: Traže se domaćini za učenike iz SAD

ČITANJE: 1 minuta

Američki savjet za međunarodno obrazovanje (ACIE) traži porodice na području Banjaluke koje bi ugostile američke srednjoškolce u programu razmjene učenika za školsku 2017/2018. godinu.

Đaci iz SAD bi trebalo da dođu u avgustu i da borave deset mjeseci u Banjaluci gdje bi naučili jezik i upoznali se sa kulturom i istorijom ovog podneblja.

“Potrebne su nam maksimalno četiri porodice koliko bi i djece došlo, ali potrebno je da obezbijedimo i dvije rezervne porodice u slučaju nekih nepredviđenih okolnosti. To ne mora da bude klasična višečlana porodica, sasvim odgovarajući bi bili i samohrani roditelji ili penzioneri”, rekla je koordinator projekta “Džes aboarda” Lela Draganić.

Ističe da porodice od programa razmjene nemaju novčanu zaradu.

“Imali smo loša iskustva u prethodnom periodu jer su se pojedinci prijavljivali samo zbog moguće novčane nadoknade. Zamjenski staratelji imaće dobiti nematerijalne prirode”, objašnjava Draganićeva.

Program razmjene podrazumijeva da i učenici iz Banjaluke borave u SAD.

“U oktobru prošle godine radili smo testiranja, ali još nije odlučeno ko i koliko đaka ide. To će na kraju odlučiti predstavnici naše organizacije u Vašingtonu. Sigurno je da ide od 10 do 15 djece iz cijele BiH”, kazala je Draganićeva.

Dodala je da se zainteresovani mogu javiti na i-mejl adresu: [email protected]

(glassrpske)