Vijesti 06.04.2016.

Banjaluka traži počasnog građanina: Ko nasljeđuje Noletov ključ?

ČITANJE: 3 minute
kljuc_grada
Javni poziv za dostavljanje inicijativa za dodjelu nagrada povodom Dana grada otvoren je do 5. aprila, a ostaje da se vidi da li će i ove godine biti nastavljen “cirkus” u vezi s organizovanjem i proglašenjem počasnog građanina, nagrade čija dodjela nikako ne ide od ruke gradskim komisijama.

Podsjetimo, od 2008. godine, u tri navrata „Ključ grada” nije dobio niko, a novo proglašenje biće organizovano prije nego što je posljednjem počasnom građaninu, Novaku Đokoviću, uručena plaketa od prošle godine!

Počasni građani

Uz takav odnos prema priznanju počasnog građanina, nejasno je zbog čega se uopšte organizuju proglašenje i dodjela nagrade. Nedavno je propao i pokušaj da građani budu uključeni u taj izbor, pošto nadležne komisije nisu našle za shodno da „Ključ grada” dodijele Aliji Mamutoviću Ali, za koga je peticiju potpisalo više od 1.500 građana. Toliki broj potpisa Komisija za nagrade i priznanja vjerovatno nije dobila otkako je ustanovljena, računajući sve dosadašnje počasne građane i prijedloge od 2008. naovamo.

Prošle godine kandidati za počasnog građanina bili su Mile Radišić, Slobodan Gavranović i Novak Đoković. Prvo je bilo “riješeno” da „Ključ grada” ponovo neće biti dodijeljen nikom, pa je nakon nekoliko dana počasnim građaninom proglašen Novak Đoković. Uprkos ogromnoj popularnosti koju najbolji srpski i svjetski teniser uživa u Srpskoj, vijest je primljena “mlako”, a ostalo je pitanje zar u Banjaluci zaista ne postoji niko ko bi za godinu dana mogao zaslužiti priznanje počasnog građanina?

Podsjetimo, sve ovo se dešavalo poslije katastrofalnih poplava u Srpskoj, a koje su pogodile i Banjaluku. Brojni građani, omladinci, sportisti, demobilisani borci i RVI spasavali su komšije i sugrađane iz nabujale vode, organizovali akcije pomoći i pokazali solidarnost za kakvu je malo ko smatrao da još postoji, ali niko od njih nije izabran za počasnog građanina. To što niko od svakodnevnih heroja vjerovatno nije ni predložen, više govori o samoj nagradi i onima koji je dodjeljuju, nego o gradu i građanima, koji su i te kako pokazali da među njima ima onih koji bi mogli dobiti “Ključ grada”, kada bi on imao nekog smisla.

Traže se prijedlozi

U prethodnih osam godina, titule počasnih građana dobili su Milorad Dodik (2008), Nebojša Radmanović (2009), Arie Livne (2012), Aleksandar Bocan-Harčenko (2014) i Novak Đoković (2015). Priznanje 2010, 2011. i 2013. nije dobio niko.

Za ovu godinu, inicijative je potrebno dostaviti Skupštini grada – Komisiji za nagrade i priznanja, na adresu: Trg srpskih vladara broj 1, 78000 Banjaluka. Inicijativa treba da sadrži: biografiju za fizička lica, odnosno reference za pravna lica, razloge koji su uticali na podnošenje inicijative, adresu i telefon kontakt osobe, odnosno lica koje je predloženo, te prijedlog nagrade za kandidovano lice.

Da li je sljedeći Putin?

Poslije Novaka Đokovića, kome još nije uručena plaketa počasnog građanina, te godina u kojima „Ključ grada”, po mišljenju stručnih komisija nije zaslužio niko, ove godine nadležni i nemaju neki velik izbor. Ukoliko počasni građanin po drugi put ne postane predsjednik RS Milorad Dodik, nagrada bi mogla otići u ruke jedino još Vladimiru Putinu ili eventualno Aleksandru Vučiću. Mada, nikog ne bi iznenadilo da počasnim građaninom bude proglašen Leonardo Dikaprio, kome bi ovo priznanje bilo “šlag na torti” poslije osvajanja „Oskara”.

(Press)

Oznake: Milorad Dodik