Vijesti 23.06.2016.

Banjaluka: Trombloni na plaži, bombe kraj izletišta

ČITANJE: 2 minute

Arsenal oružja, nađen u rekama i šikarama tokom prošle godine, bio bi dovoljan za opremanje manje vojne jedinice, tvrde upućeni.

Dvije avio bombe, 23 zolje, 57 tromblona, 289 ručnih bombi, skoro 50 kilograma eksploziva i 14.000 komada municije… dio su podugačkog spiska odbačenog oružja i eksploziva, koje je na području banjalučke regije nađeno samo tokom 2015. godine.

Ako se uzme u obzir da je od rata prošlo 20 godina i da je organizovana petogodišnja akcija prikupljanja zaostalog oružja, podaci su alarmantni, kaže Duško Anikić, vođa tima za uklanjanje oružja u Civilnoj zaštiti RS.

– Koliko je oružja zaostalog iz rata do sada predato, isto toliko je ostalo skriveno ili odbačeno. Podaci o oružju prikupljenom prošle godine su alarmantni sa stanovišta bezbjednosti, jer su sva ta eksplozivna sredstva još aktivna i u dodiru sa vatrom ili usljed trenja mogu eksplodirati – kaže Anikić.

Dodaje da je oko pet odsto nađenog oružja izvađeno iz Vrbasa, zbog čega ovo područje svake godine iznova pregledaju. Problem zaostalog oružja „ispliva“ sa početkom sezone kupanja, pecanja i vožnje dajaka.

Svake godine ljubitelji Vrbasa prijave po nekoliko minsko-eksplozivnih sredstava u rijeci i na obalama.

Marinko Popović iz Sportskog ribolovnog društva kaže da ribari eksploziv najčešće nalaze u šikarama i koritu u centru grada.

– Prijave su učestalije kada opadne nivo Vrbasa pa se bombe, granate i trombloni vide i sa površine. To je naša svakodnevica i tako će biti, izgleda, dok se građani ne riješe skrivenog oružja – kaže Popović.

Dajakaši imaju proverenu trasu kojom voze čamac i kažu da ne vjeruju da bi dajakom mogli aktivirati minsko-eksplozivno sredstvo koje je dugo bilo u vodi. Dodaju da oprez nikada nije na odmet, jer se ne zna šta se krije ispod nanosa šljunka.

Prošle godine njihov član je uočio i prijavio avionsku bombu kod Gradskog mosta, čije vađenje je planirano nekoliko sedmica i zbog čega je bilo blokirano pola grada.

Gradska uprava je i ove godine potpisala ugovor sa Ronilačkim klubom „Buk“ koji će pretražiti korito Vrbasa od Karanovca do Trna. Grad je za to izdvojio oko 10.000 KM.

– Dogovoreno je da naši ronioci nađu minsko-eksplozivna sredstva u Vrbasu i pomognu prilikom vađenja, te da stubove mostova očistimo od grana i taloga, a korito od krupnog otpada – rekao je Miroslav Mišković iz „Buka“.

Stradaju i djeca

Duško Anikić kaže da građani koji su propustili da predaju oružje za vrijeme amnestije, ili im je neki komad ostao „zaboravljen iza grede“, sada se tretiraju kao osobe koje posjeduju nelegalno oružje i mogli bi platiti kaznu najmanje 150 KM.

– Problem je što se oružje i bombe potežu u komšijskim svađama, a bilo je i slučajeva da od njega nastradaju radoznala djeca – kaže Anikić.

(Euroblic)