Vijesti 10.10.2016.

Banjaluka tužila „Aquanu“ zbog neplaćenog PDV-a

ČITANJE: 2 minute

Grad Banjaluka tužio je svoje preduzeće „Aquana“ zbog neplaćanja PDV-a za korišćenje „Muzičkog paviljona“ u parku Petar Kočić.

Grad je „Aquani“ dao na korišćenje poslovni prostor „Muzički paviljon“, ali „Aquana“ nije ispunjavala svoju ugovornu obavezu da plaća sve ostale komunalne troškove, uključujući i PDV.

Grad u tužbi koju je protiv „Aquane“ početkom avgusta ove godine podnio Okružnom privrednom sudu traži naknadu za kršenja ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza.

Na danas održanom pripremnom ročištu rečeno je da Grad potražuje od „Aquane“ oko 21.000 KM.

U sudu su rekli CAPITAL-u da „Aquana“ nije osporila to potraživanje te da je predložila zaključenje sudskog poravnanja na način da sporni dug isplati u više mjesečnih rata.

Punomoćnik „Aquane“ je predložio da se zaključi sudsko poravnanje tako da ovo preduzeće Gradu isplati 20.982 KM u 12 jednakih mjesečnih rata, dok je zastupnik Grada predložio da se ročište odloži kako bi pribavio ovlaštenje za zaključenje sudskog poravnanja od Grada, nakon čega je sud zakazo novo ročište za 28. oktobar.

Direktor „Aquane“ Vedran Mitrović objasnio je za CAPITAL da je riječ o dugu za PDV koji za njih predstavlja ogromnu obavezu.

„Kad nam je Grad dao na korištenje „Muzički paviljon“, njihova procjena je bila da bi zakup tog prostora koštao 8.000 KM, a na tu vrijednost se obračunava PDV koji iznosi više od 1.100 KM na mjesečnom nivou. Nadam se da ćemo sa novom gradskom upravom uspjeti da pronađemo zajednički jezik jer nam je taj PDV velika obaveza“, istakao je Mitrović.

„Aquana“ od osnivanja posluje sa gubicima, a minus ovog javnog preduzeća na kraju prošle godine je iznosio 766.211 KM.

„Aquana“ je 2014. godine pretrpjela i velike štete u poplavama. Šteta prouzrokovana poplavom na Gradskom olimpijskom bazenu, kako su ranije saopštili iz „Akvane“ iznosila je 390.000 KM.

Mitrović kaže da očekuje bolje rezultate na kraju ove godine, ali da im veliki problem predstavljaju dugovanja Grada po osvnovu granta za Gradski olimpijski bazen koja trenutno iznose oko 800.000 KM bez kamata.

Rješenje za negativno poslovanje Mitrović vidi u proširenju sadržaja za posjetioce, poput klizališta koje bi moglo nadomjestiti gubitak prihoda gradskog bazena u zimskom periodu.

(Capital.ba)