Vijesti 04.01.2019.

BANJALUKA U 2018. Prestonica kulture, gužve pred konzulatom, protesti i mnogo toga

ČITANJE: 4 minute

Pored višemjesečnih protesta u centru koji su najviše uticali na život u gradu, ali i cijeloj Srpskoj, Banjalučani su proteklu godinu potrošili nervirajući se zbog gužvi i lošeg grijanja, a kako kažu nisu ih iznevjerili jedino humanitarci. 

Godina nam je prošla i u masovnom iseljavanju stanovnika u inostranstvo, zbog loše ekonomske i političke situacije odlaze mladi ljudi, ali i kompletne porodice. Osim nezaposlenih koji godinama ne mogu da nađu posao, kofere su spakovali čak i oni sa višim primanjima i to, pričaju, jer su se razočarali u sistem i izgubili vjeru da će ovdje ikada biti bolje. Redovi ljudi pred slovenačkim konzulatom jedna su od najtužnijih i najupečatljivijih slika sa ulica Banjaluke. Otišli su majstori, medicinari, vozači …

– Dugo sam radila u našem zdravstvu, nadala sam se boljim uslovima jer medicinske sestre rade bukvalno sto poslova, ali na kraju sam ipak prelomila, naučila njemački jezik i otišla. U inostranstvu mnogo više cijene radnika, sada žalim što nisam i ranije sve napustila, jer sa našom malom platom bukvalno preživljavamo. Teško mi je najviše zbog porodice, ali muž i djeca bi brzo trebalo da se presele kod mene, ispričala nam je medicinska sestra sa dugogodišnjim iskustvom zašto je odselila iz Banjaluke.

Gužve

Redovi nisu bili samo pred konzulatom, i gužve u saobraćaju bile su svakodnevna slika Banjaluke, što je većinu vozača dovodio do ludila. Mada je za mnoge ovo bila i godina kružnih tokova, jer je u gradu izgrađeno nekoliko ovakvih raskrsnica, u Aleji Svetog Save, kod Rebrovačkog mosta, na Istočnom tranzitu, olakšanje je bilo samo trenutno. Neviđene gužve, svjedoče vozači, vratile su se čim su počeli radovi kod budućeg “Delta sitija” na tranzitu, pa ironično automobili sada u kružnom toku više stoje. Za prolaz nekoliko sotina metara Alejom u poslijepodnevnom špicu treba i deset minuta.  Na Obilićevu je već više od godinu dana saobraćajni kolaps, koliko je zatvoren Zeleni most, a novi, prema najavama, neće biti izgrađen još do aprila.

Prestonica kulture

I jedna lijepa vijest obilježila je 2018. godinu – Banjaluka je prošla u finale izbora za Evropsku prestonicu kulture 2024. Nije samo kulturna scena u gradu ponosna, i mnogi „obični“ Banjalučani pozdravili su ovaj pozitivni pomak. Svi su saglasni da ovo pokazuje da je naš grad i mlada ekipa koja je radila aplikaciju dorasla ovakvom izazovu, te da su uspjeh postigli, čak i ako se ne plasiraju dalje. Iz Evropske komisije poručili su da biti u užem izboru može rezultirati značajnim kulturnim, ekonomskim i socijalnim pogodnostima za odabrane gradove.

Mozaik prijateljstva

Plemenite ideje i rad jednog od najstarijih udruženja u gradu „Mozaika prijateljstva“ i dalje su među najinspirativnijim pričama u Banjaluci. Humanitarci koji već više od deceniju hrane najsiromašnije sugrađane u javnoj kuhinji „Obrok ljubavi“, nisu nimalo štedjeli na svom dobročinstvu. Ovo udruženje sinonim je za pravu malu instituciju ljubavi i humanosti, kojoj narod izuzetno vjeruje, jer za njih važi parola „šta smisle- to i urade“. Udruženje je za samo nekoliko mjeseci uspjelo da renovira stare prostorije na Obilićevu i otvori javno kupatilo za ugrožene sugrađane koji nemaju gdje da održvaju higijenu. Grad je javno kupatilo dobio skoro istovremeno kada je prošao u finale za prestonicu kulture, što, komentarišu građani, samo oslikava duboki jaz, sjaj i bijedu ovog društva. „Mozaik“ na čelu sa Miroslavom Subašićem otvorio je i prvu humanitarnu šivaonicu, sa željom da vrate dostojanstvo ženama koje se hrane u javnoj kuhinji. Da sugrađani i privrednici još jedino možda njima bezrezervno vjeruju pokazuju brojne donacije koje skoro svakodnenvo stižu kao podrška radu ovog udruženja.

Preletači

Kao i na republičkom nivou, i aktuelni saziv gradske skupštine doživio je brojne promene, tolike da građani više nisu sigurni ni za koga su glasali. Koliko ima odbornika u kojoj stranci, koliko klubova, ko je nezavisni kandidat, malo je kome više jasno. Pojedini odbornici su za godinu dana dva ili čak tri puta mijenjali stranački dres. Neokrnjen je u Skupštini ostao samo SNSD, koji je pored prvobitnih 11 odbornika, pridobio još dva.

Nevrijeme

Crno pravilo je nažalost već postalo da svaku godinu obilježi po jedno nevrijeme, ovaj put je vjetar i grad pričinio skoro stoodstotnu štetu na objektima u Mišinom Hanu, Prijakovcima, Potkozarju i Verićima, a mnoge je pustoš u selima podsjetila na ratno stanje. Stradalo je hiljadu domaćinstava, štete u domovima i poljoprivredi su milionske.

Grad protesta

Banjaluka je nezvanično proglašena i gradom protesta. Negodovali su na ulicama studenti, srednjoškolci, osobe sa invaliditetom, željezničari. Saobraćaj je blokiran zbog poskupljenja goriva, . Pravdu za stradalog mladića Davida Dragičevića mjesecima istrajno traži i grupa građana, a masovne skupove podrške u Banjaluci budno prate i mediji iz regiona, ali i svijeta.

(Srpskainfo)