Vijesti 18.05.2017.

Banjaluka: U aprilu smanjen broj krivičnih djela

ČITANJE: 2 minute

Na području Policijske uprave /PU/ Banjaluka u aprilu je smanjen broj krivičnih djela za 10 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, rekao je načelnik ove uprave Željko Spasojević.

Spasojević je na konferenciji za novinare apelovao da direktori srednjih škola i učenici završnih razreda preduzmu sve potrebne mjere kako bi proslava maturskih večeri protekla bezbjedno.

Načelnik Sektora kriminalističke policije PU Banjaluka Darko Novković rekao je da su u aprilu izvršena 254 krivična djela, čija je rasvijetljenost 80,9 odsto. Od ukupno evidentiranih krivičnih djela, 204 su iz oblasti opšteg kriminaliteta.

U aprilu se dogodilo jedno ubistvo i tri samoubistava.

U ovom periodu prijavljeno je 147 krivičnih djela protiv imovine, od kojih je rasvijetljeno 101. Evidentirane su 53 teške krađe, što je manje za 11,7 odsto nego u aprilu prošle godine.

U aprilu je evidentirano sedam krivičnih djela i osam prekršaja u vezi sa zloupotrebom droge i uhapšeno je 18 lica.

U oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je 35 krivičnih djela, što je više za 29,6 odsto u odnosu na april prošle godine. Nadležnim tužilaštvima podneseno je 20 izvještaja protiv 25 lica.

Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi 213.000 KM.

Novković je naveo da su pripadnici Sektora kriminalističke policije PU Banjaluka prije tri dana na auto-otpadu u Laktašima pronašli “golf sedam” švajcarskih registarskih oznaka za kojim je bila raspisana potraga Interpola.

Automobil je vlasništvo rent-a-kar kompanije iz Švajcarske, gdje je iznajmljen početkom godine i nije vraćen vlasniku. U toku je rad na identifikovanju lica koja su učestvovala u pribavljanju i transportu vozila.

Pripadnici PU Banjaluka su u protekla dva dana učestvovali u regionalnoj policijskoj akciji usmjerenoj na otkrivanje ukradenih vozila, radnih mašina i nelegalnog prometa rezervnih dijelova.

Načelnik Sektora policije Radenko Stakić rekao je da su u aprilu na području ove policijske uprave u saobraćajnim nesrećama poginula dva lica, dok je 52 povrijeđeno.

On kaže da je iz saobraćaja isključeno 418 vozača, od kojih 355 zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

U aprilu su evidentirana 72 slučaja narušavanja javnog reda i mira, što je za 16,2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, te zabilježeno 124 prekršaja.

(Srna)