Vijesti 06.05.2018.

BANJALUKA U EKSPANZIJI Nova infrastruktura i velika potražnja stanova

ČITANJE: 2 minute

Banjaluka je postala veliko gradilište – od Delta sitija, parkinga u centru, hotela sa četiri zvjezdice, do rekonstrukcije saobraćajnica i izgradnje kružnih tokova. Sve veća je i potražnja za novim stanovima.

Banjaluka važi kao grad zelenila i otvorenog sistema izgradnje, što praktično znači da su izgrađeni objekti okruženi zelenilom kaže Ivan Rašković, gradski arhitekta. Grad na Vrbasu dinamično se razvija i mnogo je projekata na kojim se radi – izgradnja šoping centra, kružnih tokova, novih trgova i parking prostora.

Obnovoljena su mnoga dječija igrališta u gradu, a radi se i na rekostrukcijama vrtića. Rebalansom budžeta za ovu godinu trebalo bi da bude obezbijeđen novac za obnovu bar dvije srednje i pet osnovnih škola, kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

-Najviše ulaganja je u saobraćaj – novi Zeleni most, nastavak izgradnje istočnog tranzita, šest kružnih raskrsnica, rekonstrukcija Ulice kralja Aleksandra i održavanja niza drugi puteva i saobraćajnica, nova sportska dvorana, šoping centar. Rekonstrukcije vodovoda počevši od Kadine vode, područja Rekavice, područja Čokora, Česme 4, kao i na području Kuljana i Piskavice – ističe gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Atraktivnost i razvoj grada doprinijeli su i tome da je povećana potražnja za stanovima u glavnom gradu Srpske. Naši sagovornici iz građevinskih kompanija kažu da se najviše traže manji stanovi, od 40 do 50 kvadrata, ali da sve zavisi od naselja i životnog sadržaja.

Najatraktivnija lokacija je, ističu, centar, Nova Varoš, zatim Borik, a onda i ostala naselja u zavisnosti od kupovne moći građana.

Osim infrastrukturnog razvoja, gradonačelnik Banjaluke kaže da će se nastaviti i ulaganja u privredu i programe prekvalifikacije i dokvalifikacija za stanovništvo, kao i projekte podrške samozapošljavanju.

Do 18. maja građani mogu podnijeti svoje prijedloge i primjedbe na novi Regulacioni plan centar.

(RTRS)