Vijesti 08.12.2015.

Banjaluka u novembru 2016. domaćin studentima iz Evrope

ČITANJE: 1 minuta
Studenti Banjaluka
Unija studenata Republike Srpske je na 69. sastanku borda Evropske unije studenata /ESU/, koji je ovih dana održan u Rumuniji, izabrana da bude domaćin sastanka najvišeg organa ove evropske studentske asocijacije.

Sastanak je planiran za novembar naredne godine u Banjaluci, a prisustvovaće mu oko 150 studenata iz 38 zemalja.

Unija studenata Republike Srpske izabrana je u jakoj konkurenciji koju su činile i studentske organizacije iz Danske i Švedske, saopšteno je iz Unije.

S obzirom na značaj ovoga skupa, koji predstavlja studentsku elitu Evrope, Unija studenata Srpske očekuje podršku institucija kako bi ovaj događaj bio iskorišćen za promociju Republike Srpske, njene kulture, prirodnih ljepota i razvojnih potencijala.

Priznanje Uniji studenata Republike Srpske odato je i usvajanjem rezolucije kojom je ESU dao podršku Uniji studenata za njene prijedloge na unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja u Republici Srpskoj.

Na sastanku borda ESU-a u rumunskom gradu Kluž-Napoki, između ostalog, utvrđene su politike ESU-a u oblasti osiguranja kvaliteta visokog obrazovanja u Evropi, u oblasti socijalne dimenzije visokog obrazovanja, te politika ESU-a prema trgovinskim sporazumima Evropske unije.

Usvojene su i rezolucije o izbjegličkoj krizi, o bezbjednosti u Evropi, budućnosti Bolonjskog procesa i o dostupnosti obrazovanja u Evropi.

Uniju studenata Republike Srpske na 69. sastanku borda ESU-a predstavljao je predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju Unije studenata Republike Srpske Ratko Savić.

Evropsku uniju studenata čini 45 studentskih organizacija iz 38 zemalja: Austrija, Azerbejdžan, Jermenija, Belgija, Bjelorusija, Kipar, Malta, Portugal, Španija, Francuska, Island, Irska, Velika Britanija, Norveška, Finska, Švedska, Estonija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Danska, Holandija, NJemačka, Mađarska, Slovačka, Češka, Poljska, Slovenija, Srbija, Makedonija, Rumunija, Bugarska, Izrael, Italija, Švajcarska i BiH, odnosno Republika Srpska.

Unija studenata Republike Srpske je jedina studentska organizacija iz BiH koja je članica Evropske studentske Unije.

(Agencije)