Biznis 21.09.2016.

Banjaluka: U razvoj proizvodnje uloženo 1,4 miliona KM

ČITANJE: 1 minuta

Garantni fond, od svog osnivanja 2011. godine, je kao žirant omogućio privrednicima na području grada podizanje kredita u iznosu od 1,4 miliona KM, koji su uloženi u nabavku nove opreme i proširenje proizvodnje.

Potvrdili su ovo u Gradskoj razvojnoj agenciji (CIDEA) i dodali da se kroz ovaj fond preuzima garancija za 50 odsto od iznosa kredita, a sredstva za rad ovog fonda se obezbjeđuju iz budžeta grada. To je vid podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima koji žele da unaprijede rad kroz kredite u iznosu do 50.000 KM.

– Od početka realizacije ovog projekta do danas izdata je 51 garancija na iznos 805.388 KM, čime su banke plasirale pozajmice od 1,4 miliona KM. Krediti se uglavnom vraćaju prema planu, a kontrolu povrata sredstava vrše banke i o tome obavještavaju Agenciju. Nekoliko korisnika fonda je svoje kredite otplatilo i prije roka pa su koristili ovaj vid podrške više puta – rekli su u CIDEA.

Naveli su da trenutno u Garantnom fondu na raspolaganju imaju 110.000 KM.

– Pravilnikom o raspodjeli ovog novca je određeno da ovaj vid finansiranja mogu koristiti oni koji se bave proizvodnom i uslužnom djelatnošću te registrovana poljoprivredna gazdinstva – rekli su u CIDEA.

(Glas Srpske)