Sport 29.04.2016.

Banjaluka: U znak podrške treneru igračice Orlova napustile utakmicu

ČITANJE: 3 minute
kosarka
U srijedu 27.4. 2016. odigrana je tokom utakmice bh. košarkaške lige za žene između klubova ŽKK Orlovi (Banjaluka) – ŽKK Plej of (Sarajevo) koja je igrana u srijedu 27.4. 2016. desio se neuobičajen događaj.

U znak podrške bivšem treneru Orlova Ernestu Basalu, koji je nedavno smijenjen, početkom prve četvrtine parket su napustila dva nekadašnja pomoćna trenera i čak 10 aktuelnih košarkašica Orlova.

Njih šest je otišlo s terena, četiri s tribina, a dvoranu je napustio i dobar dio publike. Šest košarkašica domaćeg tima odigralo je kompletan meč. Snage nisu imale da iznenade Play Off, a na kraju su poražene sa samo devet poena razlike od sarajevskog Play Offa (64:73).

S tim u vezi na adresu redakcije ATV-a stiglo je pismo navijača ŽKK ORLOVI, Gorana Mirkovića iz Banjaluke koje prenosimo u cjelosti.

“Kratka informacija sa premijerligaške košarkaške utakmice lige za prvaka BiH, između ženskih klubova ŽKK Orlovi (Banjaluka) – ŽKK Plej of (Sarajevo), održane 27.4.2016. godine.

U 1. četvrtini meča „Orlovi – Plej of”, u znak podrške treneru Orlova – Ernestu Basalu (nekadašnjem igraču Orlova i treneru muške ekipe dok je klub postojao, a od 2011. godine treneru ženske ekipe Orlova i inicijatoru ponovnog aktiviranja ŽKK Orlovi), koga je početkom aprila, nazovi smijenio (usmeno saopšteno, bez ikakvog akta bilo kog organa kluba) „neko” iz Orlova (ne može se reći da je to uradio Upravni odbor – jer klub odbor zapravo i nema, a prema svemu, ako ga je ikada i imao, prošle godine im je istekao mandat), iz dvorane izašlo otprilike dvije trećine prisutnih navijača.

Uz navijače, iz dvorane su izašla i dva nekadašnja pomoćna trenera Orlova (jedan od njih je bio pomoćnik u aktuelnoj sezoni, i sam je napustio klub početkom aprila, kada je nazovi smjena i saopštena treneru Orlova), 4 aktuelne igračice koje nisu bile u timu za sinoćnju tekmu, kao i 6 igračica koje su bile u timu za sinoćnji meč.

Orlovi su tada, uz neshvatljivu saglasnost delegata i sudija, nastavili meč sa samo 6 igračica, od kojih je jedna zapravo igračica ŽKK Čelik, koju je klub doveo samo radi igranja 10 utakmica Lige 6 (kojim novcem – kada su od Grada već tražili novac za nastavak Lige 6). Naglasio bih da taj neko iz kluba, od svih igračica prvog tima može da računa samo na tih 6 igračica – a nije isključeno da će taj broj u danima koji dolaze biti i manji, a da im je za nastavak prvenstva potrebno da na svakom meču imaju najmanje 8 prijavljenih igračica.

Vrijedno spomena je i podatak da Klub duguje najmanje 17.000,00 KM Poreskoj upravi na ime neizmirenih poreskih obaveza.

Razlog sukoba trenera Basala i tog nekog iz kluba, upravo i jesu Basalova saznanja, sa početka sezone (oktobar 2015. godine), da se klubskim finansijama, u najmanju ruku, upravlja nestručno, i ta nazovi kadrovska politika kluba da se pojačanja dovode preko noći, kada iz bilo kog razloga igračica ne igra za svoj matični klub, i za igranje nekoliko utakmica, a bez da to ima dugoročnog smisla.

Navijač ŽKK ORLOVI
Goran Mirković
Banjaluka

(Atv)