Biznis 10.05.2016.

Banjaluka: Učenici Gimnazije briljirali na “Inostu mladih”

ČITANJE: 2 minute
inost mladih
Učenici Gimnazije izradom poboljšanih verzija aplikacija “Lena.exe”, koja olakšava rad profesionalnim fotografima i amaterima, i “Igra vješala”, koja mladima omogućava interaktivni put do novog znanja, osvojili su zlatnu i srebrnu medalju na ovogodišnjem takmičenju “Inost mladih”.

-Aplikacijom ‘Lena. exe’ nismo ništa revolucionarno otkrili, samo smo uprostili postupak korištenja. Ona služi za amatere i profesionalne fotografe. Da ne bismo otvarali fotošopove i druge potrebne alate za rad sa slikama, dovoljno je kliknuti desnim tasterom na sliku, a potom izabrati jednu od ponuđenih često traženih opcija i aplikacija ‘Lena. exe’ će to urediti za nas- rekao je Jovan Stoiljković, učenik prvog razreda informatičkog smjera, koji je zajedno sa drugovima radio na nagrađenoj aplikaciji.

Standardna igra vješala, koju smo rado igrali na papiru u djetinjstvu, sada će pomoću aplikacije “Igra vješala” najmlađima omogućiti interaktivan put do znanja.

-Kroz grafički lijepo okruženje djeca mogu da se upoznaju sa nekim novim pojmovima iz raznih oblasti, odnosno da prošire znanje. Do sada je rađeno na ovoj aplikaciji, ali ona nije bila tako obogaćena kao naša. Ona se može koristiti čak i u vrtiću. Mentori nam nisu pomagali direktno, već smo mi bili ti koji smo ih pitali određene stvari- kazao je Dragan Rašeta, učenik drugog razreda informatičkog smjera.

Važno je napomenuti da se nekoliko godina u Gimnaziji sprovodi vršnjačka edukacija iz računarskih predmeta, odnosno učenici viših razreda uče mlađe kolege, a kako bi njih neko naučio, pored mentora Željka Grbića, posljednjih nekoliko godina angažovan je i Aleksandar Kelečević, student treće godine ETF-a s najboljim prosjekom.

-Na tržištu dolazi do promjene. IKT firme nisu više zainteresovane za studente, sada je njihov interes da podržavaju dobre ideje. IKT firme nas podržavaju u dva projekta, jedan projekat je ‘Programsijada’, koji bude svakog ljeta za 15 najbolje plasiranih učenika na nivou RS, a drugi je kamp koji mi držimo i vodimo- rekao je Grbić.

Aleksandar Kelečević, koji je zajedno sa Grbićem proglašen za najboljeg mentora na ovogodišnjem “Inostu”, kaže da je njegov posao kao jednog od metora u projektu “Pitam da” bio da navodi učenike dobrim smjernicama kuda i kako da idu, ali samo kucanje programa i ideja kako će sve to izgledati bili su zadatak gimnazijalaca.

(Nezavisne)