Vijesti 25.10.2016.

Banjaluka: Učenici prelaze 23 kilometra do najbližeg zubara!

ČITANJE: 2 minute

Od 26 osnovnih redovnih škola na području grada samo sedam u svom sastavu ima stomatološku ordinaciju za učenike. Zbog toga, ako učenicima iz prigradskih i seoskih osnovnih škola zatreba zubar, do najbliže stomotološke ordinacije primorani su da prelaze i do nekoliko desetina kilometara.

Jedna od škola koje nemaju stomatološku ordinaciju u svojim prostorijama je i OŠ “Petar Kočić” u Kolima. “Kada učenicima zatreba zubar često su primorani da uzimaju slobodan dan kako bi ga posjetili, a za naše đake u područnim školama u Stričićima i Pavićima odlazak zubaru je naročito težak, posebno u zimskom periodu, jer je prevoz veoma otežan”, pojasnila je Dubravka Bosančić, direktorica škole. Porodične ambulante u prigradskim i seoskim mjesnim zajednicama u svom sastavu nemaju stomotološku ambulantu pa tako i mještani iz ovih mjesta moraju da idu do grada.

Dragan Zenić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Bronzani Majdan, kazao je da je prije nekoliko godina u sklopu porodične ambulante u Bronzanom Majdanu bila otvorena privatna stomatološka ambulanata, ali je sada zatvorena. Samo nekoliko puta tokom školske godine stomatolozi posjećuju područne škole kako bi izvršili florizaciju zuba kod djece, a uglavnom se radi o djeci nižih razreda. “Oko 290 učenika Osnovne škole ‘Milutin Bojić’ u Potkozarju do zubara ide u Osnovnu školu ‘Borisav Stanković’ u naselju Lazarevo i pri tom prelaze 23 kilometra”, kazao je Duško Petrović, direktor škole.

Dragan Kovačević, direktor OŠ “Dositej Obradović”, rekao je da se najstarija stomatološka ordinacija u sklopu škole na području grada nalazi u toj školi. “Ova ordinacija je prva nastala, a postojanje zubara u školi je od velikog značaja za učenike jer oni od najranijeg perioda počinju da vode računa o njezi zuba. Tu im je omogućen neposredni kontakt s osobama nadležnim za primarnu zaštitu zuba”, istakao je Kovačević. Prema njegovim riječima, prednost je i ta što djeca ne čekaju dugo na odlazak, jer im je doktor na raspolaganju svakog dana.

Dodao je da su stomatološke ordinacije nezamjenjive i veoma važne, jer je zdravlje zuba najvažnije, a posebno kada su djeca u pitanju. Planirano širenje mreže Stomatološka usluga za učenike pruža se u osnovnim školama “Ivo Andrić”, “Georgi Stojkov Rakovski”, “Borisav Stanković”, “Branko Radičević”, “Dositej Obradović”, “Sveti Sava” i “Zmaj Jova Jovanović'”, kazala je Dijana Ožegović, portparol Doma zdravlja. Dodala je da je planirano i širenje mreže stomatoloških ambulanti u osnovnim školama, kako bi se tim ambulantama obuhvatilo što više školske populacije kada je u pitanju preventivna stomatološka zdravstvena zaštita.

(nezavisne.com)