Vijesti 31.05.2016.

Banjaluka: Uhapšen Siniša Macan

ČITANJE: 1 minuta

“Radi se o aktivnostima u okviru predmeta IDDEEA koji se odnosi na zloupotrebe prilikom nabavke, isporuke i uspostave sistema za personalizaciju kartica, isporuku opreme i nadogranju opreme i isporuku kartica”, rekla je Kristina Jozić, portparol SIPA-a.

Opsadno stanje u Gundulićevoj ulici trajalo je od ranih jutarnjih časova, a komšije tvrde da ništa nisu vidjeli. Pripadnici SIPA-e Macanov stan pretresali su više od dva sata, a nisu izašli praznih ruku. Izuzeli su dokumenta i predmete koji bi mogli da budu dokazi u procesu. Nisu ga izveli na ulaz na broju 74, već kroz podzemnu garažu, odakle su ga odvezli u sjedište SIPA-e u Sarajevu. Macan bi u Tužilaštvu BiH, po čijem nalogu je uhapšen, trebalo da se nađe sutra.

“Navedenim nezakonitostima omogućeno je navedenom poduzeću dodjelom posla, formiranjem i određivanjem cijene dokumenata stekne nezakonitu imovinsku korist. Vrijednost ugovora je više od 100 milijuna maraka”, kaže Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Istraga u vezi sa nabavkom ličnih dokumenata počela je prije dvije godine. Kancelarija za reviziju institucija BiH utvrdila je da je ugovor između Agencije i kompanije Milbauer prepun nepravilnosti. Otkrili su, između ostalog, da je nabavka elektronskog čipa za lične karte koštala osam, umjesto dvije marke. Ugovor je sklopljen nakon donošenja novog pravilnika u Savjetu ministara na osnovu kojeg je cijena ličnih karata povećana na 18, a vozačkih dozvola na 60 maraka.

 (Atv)