Politika 28.11.2016.

Banjaluka: Ujedinjena Srpska obezbijedila fotelje stranačkim donatorima

ČITANJE: 2 minute

Fotelje su u Banjaluci dobili kadrovi Ujedinjene Srpske (US) koji nisu štedili na donacijama za stranku.

Natalija Trivić, aktuelna odbornica i savjetnica u Ministarstvu za ekonomske odnose RS, US je donirala više od 10.000 KM. Ona bi uskoro trebalo da bude imenovana za načelnicu odjeljenja u Gradskoj upravi, pa će odbornički mandat preuzeti Marinko Dragišić, najveći pojedinačni donator stranke sa uplatom od 14.000 KM.

“Kampanja se mora platiti, na ovaj ili onaj način. Bio sam odbornik u prošlom mandatu, pa sam štedio, a imam i solidnu platu”, objašnjava Dragišić, bivši SDS-ovac zaposlen u Livnici Jelšingrad.

I Trivićeva tvrdi da donacije i funkcije nisu povezane.

“Za razliku od nekih drugih stranaka mi ne krijemo imena donatora”, kaže ona.

Advokat Darko Kremenović, savjetnik predsjednika US i potpredsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića, donirao je 12.900 KM. Bio je u kombinaciji za sekretara Skupštine Grada, ali bi kao gradski funkcioner morao da se odrekne advokature.

Na čelo Gradske razvojne agencije biće imenovan Mario Milanović, koji je US donirao 3.600 KM, piše EuroBlic.

Da su lideri US vješti politički trgovci, ukazuje ne samo zanimljiva veza između donacija i funkcija, nego i rezultat koalicione nagodbe: sa samo jednim odborničkim mandatom dobili su čak tri fotelje: dvije u Gradskoj upravi i jednu direktorsku.

US je spala na jednog odbornika, nakon što je Milenko Jaćimović napustio partiju. Špekuliše se da je problem bila Jaćimovićeva “škrtost“, jer je kao savjetnik u Ministarstvu građevinarstva RS stranci donirao samo 2.900 KM. Predsjednik US Nenad Stevandić tvrdi da to nije tačno.

“Nismo funkcije dijelili na osnovu donacija. Objavili smo spisak donatora, upravo zato da spriječimo nagađanja, a na funkcije smo kandidovali najsposobnije. Uostalom, Neven Stanić je donirao više od 13.000 KM, a nije dobio ništa”, kaže Stevandić, ali dodaje da stranka u budućnosti “računa na Stanića”.

Ivana Korajlić iz Transparensi internešnela BiH kaže da i u drugim strankama funkcioneri uplaćuju donacije, pa Ujedinjena Srpska po tome nije izuzetak.

“Interesantno je, međutim, da je ova nova partija, koja ne dobija sredstva iz budžeta na osnovu ranije osvojenih mandata, imala vidljivo skuplju kampanju, nego mnoge veće stranke. Biće zanimljivo vidjeti finansijski izvještaj US”, kaže Korajlićeva.

Savjetnici

Poznavaoci prilika tvrde da većina donatora US u stranačku kasu nije uplaćivala svoj nego narodni novac, odnosno da su imenovani za savjetnike, kako bi savjetničke plate usmjeravali za kampanju.

Natalija Trivić tvrdi da to nije tačno i da je ona, kao doktorantica menadžmenta u kulturi, postala savjetnica prije nego se učlanila u US. Savjetnici imaju platu od oko 1.800 KM i ne moraju dolaziti na posao.

(Blic)