Vijesti 24.08.2016.

Banjaluka: Ulica 9. januara nasuta šljunkom i puna rupa

ČITANJE: 2 minute

Mještani dijela banjalučkog naselja Priječani nemaju dilemu. Ne samo da deveti januar obilježavaju kao Dan Republike i krsnu slavu, već su tako nazvali i svoju ulicu. Prije četiri godine sastali su se i vijećali. Prijedlog jednog stanovnika tada bezimene ulice naišao je na sveopšte oduševljenje. Dušan Bajić kaže da ga je ideja prijatno iznenadila, i da se ni sekund nije dvoumio.

“Ovaj čovjek iz opštine je nosio brojeve, pa je došao tu. Baš je sa mnom sjedio i pričali smo. Ja sam njega pitao kako će se ulica zvati, kaže on meni deveti januar. Ja kažem meni da to meni tog momenta ne bi palo na pamet iz razloga što je to moja slava, pa baš da je to deveti januar”, kaže Dušan Bajić.

Samo jedno, kažu, ne štima. Ulica, bez obzira na naziv, čak nije ni asfaltirana, nasuta je šljunkom i puna rupa. Ipak, zbog svih problema oko datuma, referenduma, i glasne odbrane Dana Republike od strane srpskih političara, nadaju se da će bar znati da je nađu na mapi, a možda i da će poslati kakvu mehanizaciju. Do sada i nisu baš imali sreće.

“Mislim da ulica koja nosi taj naziv ne samo da zaslužuje bolji tretman, ne samo od gradskih vlasti, nego i od Republike, jer, vi kad pogledate, ovo je jedna ulica od 5-6 kuća, relativno kratka. Ako ćemo govoriti o tom nekom devetom januaru, onda je zaista ružno nekako da ovako ulica izgleda”, istakao je Nebojša Tojagić, predsjednik savjeta MZ Priječani.

Mještani Priječana kažu da im je čudno što se kao njihova ne zove i neka od glavnih ulica u Banjaluci. Vjeruju i da političari nemaju pojma da negdje postoji ulica s tim nazivom. Ako je već tako, oni će svoju, poručuju, sigurno sačuvati.

Mještani Ulice deveti januar kažu da su svoj referendum već imali. Bez obzira na sva sporenja oko Dana Republike, tvrde da neće dozvoliti mijenjanje naziva ulice.

(ATV)