Vijesti 16.08.2016.

Banjaluka: Upis djece u vrtiće kasni zbog odmora

ČITANJE: 1 minuta

Pravilnik o upisu djece u javne vrtiće, obećan još u junu, biće gotov tek za petnaestak dana.

Direktorka Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović usvajanje novog pravilnika najavila je za kraj juna. Međutim, poslat je u Gradsku upravu na doradu i tu je „zaglavio“ već mjesec i po. Ovaj dokument konačno bi trebalo da osigura transparentan upis djece u vrtiće, a roditeljima omogući da na sajtu Centra prate listu čekanja.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović kaže da je pravilnik na provjeri u Odjeljenju za društvene delatnosti, te tvrdi da je službenicima naredio da ga završe pre godišnjih odmora, kako bi bio usvojen do početka školske godine. Taj posao još nije završen, a u međuvremenu na odmoru su bili prvo gradonačelnik Gavranović, a potom načelnica nadležnog odjeljenja.

– Očekujem da uskoro pošalju dorađen pravilnik, kako bih ga potpisao i dao saglasnost. Konkurs za prijem djece mora biti raspisan i to smo naredili još pre nekoliko godina, ali bivše rukovodstvo Centra to nije sprovelo – rekao je Gavranović.

Kurtinovićeva je ranije izjavila da će biti uvedeno bodovanje, te da će presudan kriterijum za upis djece biti vreme čekanja na listi, kao i da će prednost imati djeca RVI, samohranih roditelja i pripadnika manjina.

Najavila je i formiranje komisije koja će jednom mjesečno bodovati zahtjeve.

Banjaluka ima 22 javna vrtića, a mesto čeka oko 1.540 djece.

(blic.rs)