Vijesti 11.03.2017.

Banjaluka: Useljene dvije etaže centralnog dijela UKC-a

ČITANJE: 2 minute

Kroz dvije etaže novog centralnog dijela Univerzitetskog kliničkog centra, prošetali su, rame uz rame, ministar i direktor bolnice. Poslednji mjeseci bili su u znaku preseljenja klinika u novi dio, i rezultatima su zadovoljni.

Zadovoljstvo ne kriju ni pacijenti. Neki od njih liječeni su i u starom dijelu Kliničkog centra, i uslovi su, kažu, neuporedivi.

“Bio sam gore na starom odjelu i onda sam prešao ovdje, sad sam došao ovdje. Bolji kreveti, ljepše je u svakom smislu biti ovdje, toalet da ne pričam”, kaže pacijent Pero Šavija.

“Ovdje sam sinoć primljen na kliniku i urađena i je operacija oka, sve je u redu i trebao bih sutra kući. Idealni uslovi, hotel A kategorije”, pun je riječi hvale pacijent Željko Dolina.

Klinike u novom dijelu ne razlikuju se od onih u Evropi, poručuje ministar zdravlja Dragan Bogdanić. Radovima, tvrdi, ipak nije došao kraj, završetak očekuje do sredine naredne godine. Centralni dio od, za sada, tri sprata, dobiće još četiri. Na jedan ili više njih, preseliće i hirurgija.

“Nadamo se samo da će se nastaviti planiranim tempom rekonstrukcija i da ćemo u planiranom roku da završimo sve planirane radove i da preselimo i hirurgiju i ostale klinike na mjesta kako je to planirano, i kako je predviđeno ranijim rasporedom i da napokon dobijemo jedan UKC koji će biti respektabilan”, izjavio je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS.

“Već krajem petog mjeseca ove godine, mi ćemo u novo seljenje. Jedan dio klinika iz sjevernog dijela centralnog medicinskog bloka ćemo preseliti na ovu stranu da nastavimo sve sa ciljem da 2018. upravo kako je resorni ministar rekao, sredinom godine stvore se sve pretpostavke za prelazak hirurških klinika sa donje lokacije”, rekao je Mirko Stanetić, generalni direktor UKC RS.

Na drugom spratu centralnog dijela, nalazi se klinika za unutrašnje bolesti. Na sprat više, preselile su klinika za uho, grlo i nos, oftamološka i neurološka klinika.

(ATV)