Vijesti 25.12.2022.

Banjaluka večeras najzagađeniji grad u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Banja Luka je večeras najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini. Prema mjerenjima u 17.00 sati indeks kvaliteta vazduha na području grada na Vrbasu iznosio je 279 i vrlo je nezdrav za stanovništvo.

U takvim uslovimaima kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Prema mjerenjima u ostalim bh. gradovima vazduh je nezdrav za stanovništvo i na području Tuzle u kojoj je indeks kvaliteta zraka iznosio 187, Srebrenika – indeks kvaliteta zraka iznosio je 175, Sarajevu i Jajcu u kojima je indeks kvaliteta vazduha iznosio 164 i 160, te Zenici u kojoj indeks kvaliteta vazduha iznosio u 17.00 sati 152, prenosi Avaz

Na području navedenih gradova moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan uticaj zagađenja na zdravlje. Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske aktivnosti. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

U većini ostalih mjesta u BiH u kojima su instalirane mjerne stanice kvalitet vazduha je umjereno zagađen ili pak nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, navedeno je na web stranici nevladine organizacije Ekoakcija.

(Z.M)