Vijesti 24.02.2016.

Banjaluka: Vikend rezervisan za engleski jezik i čaj

ČITANJE: 3 minute
engleski i caj
GLOBE School of English” organizuje konverzacione časove engleskog jezika vikendom uz čaj.

– Pored osnovnog cilja, a to je svakako unapređivanje vještine govornog engleskog jezika, polaznici stiču i nova poznanstva, i produbljuju postojeća. Koriste se zanimljive metode i polaznici se ohrabruju da “ sruše blokade“ , da ne budu uplašeni i stidljivi, kao i da budu uporni i istrajni- kaže  prdavač Ljilja Bajić.

Ona preporučuje nekoliko savjeta koji mogu da vam pomognu da što brže, lakše i efikasnije progovorite na engleskom jeziku, ili da aktivirate isti:

Budite druželjubivi!
Potrudite se da prevaziđete bespotrebni strah i osjećaj da izgledate i zvučite čudno dok pričate na engleskom jeziku. Opustite se i nabacite osmijeh. Na taj način doprinosite opuštenijoj atmosferi, te će to i vaši sagovornici prepoznati. Veoma je teško razgovarati s nekim ko je napet i neraspoložen, pogotovo ako ste se tek upoznali.

Ne pričajte mnogo o sebi!
Vaša konverzacija ne bi trebalo da se svede na priču samo o vama. Naravno, ukoliko vam sagovornik postavi pitanje, odgovorite na isto. Pustite da konverzacija teče spontano i prirodno, ili kako bi to Englezi rekli “let it go with the flow“. Ne namećite teme koje nisu relevantne, kao i one previše lične.

Budite iskreni!
Ukoliko vaš sagovornik kaže nešto, nema potrebe da ponavljate za njim, samo iz razloga što vam je tako lakše. Pokušajte da proširite svoj vokabular tako što ćete postaviti pitanje tipa : How do you say ………….. in English ?

Izbjegavajte DA – NE pitanja!
Ukoliko želite da unaprijedite svoj govorni engleski, izbjegavajte pitanja poput: Da li voliš špagete, odnosno na engleskom : Do you like spaghetti? , jer DA – NE pitanja ne vode ka produbljivanju konverzacije, već upravo suprotno, dovode istu do kraja. Umjesto toga postavite pitanje tipa : Koliko često jedete špagete?, tj. How often do you eat spaghetti?

Takođe, Bajićeva donosi i pitanja koja možete postaviti sagovorniku pri samom upoznavanju:

  • Excuse me, do you know what time it is?
  • Hi. Is this seat taken?  / Do you mind if I sit here?
  • Pardon me. Do you know what time this place/restaurant/ caffe closes?

Ukoliko primjetite da je sagovornik zainteresovan za daljnju konverzaciju, istu možete produbiti sljedećim pitanjima:

  • Where are you from?
  • So, what do you do for a living?
  • What brings you here today?
  • Do you often come here ?

Prednosti učenja engleskog jezika uz čaj

Konverzacioni časovi engleskog jezika koji se održavaju u opuštenoj, kreativnoj i prijatnoj atmosferi u samom centru grada, osmišljeni su tako da vas osposobe da što bolje koristite engleski jezik u svakodnevnim situacijama.

Šta ćete naučiti?

• da se slobodno, tečno i ispravno izražavate na engleskom jeziku
• da vodite formalne i neformalne razgovore
• da jasno izražavate svoje misli i slobodno iznosite svoje ideje i stavove
• da pasivno znanje pretvorite u aktivnu primjenu jezika
Ukoliko želite da poboljšate svoju konverzaciju na engleskom jeziku pridružite se ostalima u diVine Baru. Cijena časa i čaja je 8 KM po osobi (60 min).

Za rezervacije i više informacija o samom času pozovite broj telefona: 065/544-126.

(Banjaluka.net)