Politika 06.03.2016.

Banjaluka: Vladajuća koalicija ne može da podijeli direktorske fotelje

ČITANJE: 2 minute
gradska-skupstina-ATV
Za četiri godine mandata koalicija SNSD-a, DNS-a i Socijalističke partije u Banjaluci nije uspjela da podjeli direktorske fotelje.

Ni poslednji pokušaj Socijalista da na čelo Centra za predškolsko vaspitanje imenuju svog odbornika, Miru Galić, a maknu SNSD-ovu Natašu Radulović, nije uspio jer prijedlog za raspisivanje konkursa nije dobio podršku skupštinske većine.

Na pitanje zašto nisu podržali prijedlog koalicionih partnera, odbornici SNSD-a ni sami ne znaju. Kažu da ih niko ništa nije ni pitao.

– Što se tiče mene kao odbornika, mene niko ništa nije ni pitao. To je bio dogovor gradonačelnika, predsjednika gradskog odbora i predsjednika partije, dakle vrh je dogovarao te neke stvari koje su definisane sporazumom. Što se tiče nas, mi ćemo podržati kako šefovi dogovore- naglasio je Dušan Čajić, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

Realizacijom onog što su šefovi dogovorili nisu zadovoljni ni u DNS-u. Njima su trebale pripasti tri pozicije izvršnih direktora gradskih preduzeća, ali do danas kažu, nisu dobili ni jednu. Pričaju da je problem u koaliciji nastao kada su odbornici iz opozicije počeli da prelaze u redove vladajućih. Tako danas SNSD koji je na izborima osvojio 11 mandata trenutno podržava 17 odbornika, pa im glasovi koalicionih partnera nisu ni potrebni.

Zato u DNS-u kažu da će u nove izbore ići čistih računa.

– Ono što ćemo insistirati prilikom samog koalicionog sporazuma u narednom periodu jeste da prilikom formiranja koalicije dogovor važi četiri godine. Da ne može da se formira druga paralelna koalicija, da se uzimaju odbornici iz drugih političkih partija a bez saglasnosti koalicionih partnera- istakao je Boran Bosančić, šef kluba odbornika DNS-a u Skupštini grada Banjaluka.

U DNS-u kažu da svaki put podrže prijedlog Socijalista koji već godinama bezuspješno pokušavaju da dobiju poziciju direktora Centra za predškolsko vaspitanje. SNSD odugovlači imenovanje jer aktuelni direktor Nataša Radulović još nije stekla uslove za penziju. Odbornik i kandidat socijalista za tu poziciju Mira Galić nije htjela davati izjave da, kako kaže, koalicioni partneri nešto ne bi pogrešno protumačili.

(Atv)