Vijesti 10.09.2016.

Banjaluka: Vrbas lakši za nekoliko tona otpada

ČITANJE: 2 minute

Čist Vrbas, nije jednostavno ni zamisliti. Inicijativa koja namjerno i nosi takav naziv, prije mjesec dana je započela veliki posao.

Danas je banjalučka ljepotica, kako je mnogi nazivaju, lakša za nekoliko tona otpada. Takav događaj je bilo neizbiježno obilježiti u rafting centru “Kanjon”.

“Mi smo u zadnjih šest regata prikupili ogromne količine otpada, ne samo rafting klub Kanjon nego i klubovi uzvodno, iz Jajca, Donjeg Vakufa, Laktaša, Srpca… i to su ogromne količine otpada. To čak ne možemo ni da izbrojimo koliko je otpada bilo”, kazao je Aleksandar Pastir,predsjednik rafting kluba “Kanjon”.

Cilj te inicijative je skrenuti pažnju stanovništvu gdje je otpadu mjesto, oni i dalje biraju rijeku. Nije ni veliko čudo, jer kontejnera nema dovoljno.

“Mi ćemo sada pokrenuti inicijativu, mi smo se angažovali i sada tražimo donacije određenih subjekata kako bismo u univerzitetskom kampusu napravili jedan ogledni primjer kako treba da se zbrinjava otpad”, rekla je Srebrenka Golić, ministar za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Od dana potpisivanja Povelje 2013. godine, Banjaluka je uložila 15 miliona KM za izgradnju kanalizacionog sistema od Karanovca do Rebrovačkog mosta. Ipak nije dovoljno da Banjaluka sama preduzima napore, zna to i gradonačelnik.

“Mi smo pokušavali ovih godina da realizujemo naše obaveze. U tome je Banjaluka možda učinila i najveći napor, ali nije dovboljno da to Banjaluka sama čini, nije dovoljno ni ovo što smo mi učinili da bismo postigli potpuno čist Vrbas. Ali smo sigurno najuspješnije sprovodili ove aktivnosti na koje smo se opredijelili potpisom na povelju o čistom Vrbasu”, izjavio je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

U Gradskoj upravi se nadaju da će se takvi projekti nastaviti bez donatora, uz vlastita finansijska sredstva. Apeluju na građane da – čuvaju ljepoticu.

(ATV)