Vijesti 26.08.2016.

Banjaluka za ALS: Pozovite 1412!

ČITANJE: 2 minute

Bolest se javila neprimjetno prije tri godine. Ruke su mu postale neprecizne, gubio je snagu, a mišići su počeli da se poigravaju sa tijelom. Simptomi su nakon kojih je 38-godišnji Zoran Gvozden krenuo sa pretragama, otkrivši da boluje od amiotrofične lateralne skleroze, teške mišićne bolesti.

To saznanje posebno mu teško pada zbog specifičnosti njegovog posla.

“Po struci sam doktor stomatologije. Osjetio sam nepreciznosti u radu. Gubitak snage u rukama, to su bili neki prvi simptomi i eto, od tada traje moja borba. Kako da vam kažem, susret sa ovom dijagnozom nije nimalo lak, medjutim ono iskonsko u čovjeku je da se nastavi boriti prosto za život, tako da je stalna borba u prethodne tri godine”, rekao je Zoran Gvozden, oboljeli od ALS-a i specijalista dječije i preventivne stomatologije iz Banjaluke.

Konačnog lijeka nema. Doktorica Aleksandra Dominović-Kovačević kaže da je jedan od najtežih oblika ove bolesti u kojem prvo stradavaju mišići zaduženi za gutanje, a potom i disanje. Mogu da obole svi, bez obzira na životnu dob i pol.

“Iako se nalazi u kategoriji rijetkih bolesti, primijetili smo u zadnjih 5-6 godina povećan broj oboljelih i u Republici Srpskoj i u Udruženju je trenutno registovano 35 oboljelih”, rekla je doc.dr sc. med. Aleksandra Dominović-Kovačević.

Do kraja avgusta aktivan je humanitarni broj 1412. Pozivom pomažete prikupljanje sredstava za nabavku neinvazivnih ventilatora. Neophodno je obezbijediti deset tih aparata koji će oboljelima u poodmakloj fazi bolesti olakšati disanje. Njihova cijena je od šest do 12 hiljada maraka.

Pozovite 1412, ali i dođite večeras na tvrdjavu Kastel. Od 20:30 časova, na ljetnoj pozornici biće održan i humanitarni koncert pod nazivom “Banjaluka za ALS”. Prikupljena sredstva bi se takođe utrošila za kupovinu neinvazivnih ventilatora.

(ATV)