Vijesti 16.02.2016.

Banjaluka: Za nekoliko časova više od 500 potpisa za reformu zdravstva

ČITANJE: 1 minuta
potpisi za reformu zdravstva
Članovi Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske pokrenuli su juče peticiju radi reforme zdravstvenog sistema u Srpskoj.

Potpisivanje peticije organizovano u cijeloj Srpskoj i trajaće do 21. februara,a da bi inicijativa bila upućena na razmatranje Narodnoj skupštini Republike Srpske potrebno je najmanje 3.000 potpisa građana.

peticija zdravstvo (3)

Prema informacijama iz Unije sindikata radnika u zdravstvu, peticija ne naišla na dobar odziv građana.

Na punktu postavljenom na Trgu Krajine u Banjaluci peticiju je za četiri časa potpisalo oko 250 građana. U Banjaluci su postavljena još dva punkta i to na banjalučkoj Hirurgiji i u Južnom krilu Univerzitetsko-kliničkog centra RS. Na sva tri mjesta u Banjaluci danas do 14 časova prikupljeno je više od 500 potpisa.

peticija zdravstvo (2)

Peticijom predlaže da Narodna skupština Republike Srpske donese zaključak kojim se zadužuje Vlada Srpske da u roku od 90 dana pripremi tekst nacrta novih zakona kojima će se provesti hitne reforme zdravstvenog zakonodavstva u Republici Srpskoj.

Prijedlogom građanske inicijative zahtijeva donošenje zakona o zaštiti prava pacijenata, zakona o zdravstvenoj zaštiti, zakona o doktorskoj djelatnosti, te zakona o djelatnosti medicinskih sestara, tehničara i babica.

Ova inicijativa zahtijeva i donošenje zakona o fizioterapeutskoj djelatnosti, zakona o ostalim djelatnostima u zdravstvu, zakona o sistemu kvaliteta zdravstvenih usluga, te zakona o prestanku primjene zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske.

peticija zdravstvo (1)

(ATV)