Vijesti 10.09.2016.

Banjaluka: Za proizvodnju hrane podsticaj od 325.000 KM

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Slobodan Gavranović uručio je u petak 134 ugovora poljoprivrednicima o subvencionisanju proizvodnje hrane. Za te namjene iz budžeta grada izdvojeno je oko 325.000 KM.

Gavranović je na skupu u Banskom dvoru istakao da su sredstva prikupljena na osnovu naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe.

– Za subvencije je konkurisalo 160 poljoprivrednika, a njih 134 su ispunila uslove i dobila pojedinačne iznose od 1.000 do 5.000 KM. Na kraju ovo treba da rezultuje poboljšanjem kvaliteta zemljišta, ali i većim prinosima na njihovima parcelama – rekao je Gavranović.

Dodao je da je Gradska uprava u teškom vremenu izdvojila sredstva za poljoprivredu, za zapošljavanje i privredu grada.

– To nisu mala sredstva sa stanovišta budžeta, ali su nedovoljna poljoprivrednicima, imajući u vidu ukupno stanje u društvu i potrebu da se ekonomija brže razvija. Ipak, trasiran je dobar pravac i osnova da grad, ali i Republika Srpska, sa povećanjem budžetskih prihoda i bruto društvenog proizvoda u privredi, počne izdvajati još značajnija sredstva za poljoprivrednike i brži razvoj proizvodnje hrane – kazao je Gavranović.

Naglasio je da su kroz Centar za razvoj i unapređenja sela za podsticaje u posljednje tri godine plasirana oko 2,4 miliona KM, uključujući i ovu liniju pomoći.

– Tačnije, u periodu od 2013. do 2016. godine po osnovu naknada za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe za ukupno 341 poljoprivredno gazdinstvo dodijeljena su sredstva u iznosu od 826.000 KM – kazao je Gavranović.

Poljoprivrednik Dejan Rašić, koji se bavi voćarstvom, dobio je podsticaj od 5.000 KM

– Ova sredstva mnogo mi znače. Imam dva hektara zasada lješnjaka, a nisam dugo u ovom poslu, pa je teško sve sam finansirati. Dvije godine apliciram i prolazim na ovim javnim pozivima, pa sam zadovoljan podrškom koju dobijam – rekao je Rašić.

Nije kampanja

Slobodan Gavranović je odbacio sve špekulacije o tome da je dodjela ovih subvencija politički motivisana zbog predizborne kampanje.

– Rasterećen sam u priči uvezi sa izborim, jer nisam ni kandidat ni učesnik kampanje. Uvijek sam se zalagao da se iz ovakvih stvari, kao što su podsticaji za proizvodnju hrane, isključi politika i uticaji. Uvijek smo radili transparentno po pravilniku i proceduri – kazao je Gavranović.

(Glas Srpske)