Vijesti 08.06.2016.

Banjaluka: Završena izgradnja prve roditeljske kuće u Srpskoj

ČITANJE: 2 minute

Dijana Berić, sekretar Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” u Banjaluci, kaže da nakon primopredaje slijedi namještanje kuće.

“Uradili smo sve osim toga. Za namještanje kuće nemamo sredstava, ali imamo obećanje pomoći iz Kabineta predsjednika RS Milorada Dodika. Dakle, vjerujemo u to i sigurno je da će odmah nakon toga objekat imati i upotrebnu vrijednost”, objasnila nam je Berićeva.

Predračun za sve radove na prvoj roditeljskoj kući u RS bio je viši od 850.000 KM, koliko je “Iskra” imala na raspolaganju nakon donatorske konferencije organizovane u tu svrhu.

Za završetak gradnje nedostajalo im je oko 100.000 KM, i to bez unutrašnjeg opremanja, odnosno namještanja objekta.

“Ipak, gradnja kuće nije stala nijednog trenutka. Od časa kada smo postavili prvi kamen nismo prestali da gradimo. Pomogle su nam i brojne donacije da uspijemo u tome, mnogi su prepoznali važnost ove priče”, dodala je ona.

Tako je, kako ističe, “Niskogradnja” na sebe preuzela uređenje saobraćajnice, “Šume Srpske” i “Rasadnici” odgovorni su za zasade, humus i sadnice u dvorištu kuće, za dječje igralište pobrinula se kompanija “Tenzo”, donirani su i protivpožarni aparati i druga vrsta sigurnosne opreme.

Riječ je o prizemnom objektu od 500 kvadratnih metara sa sedam apartmana, a imaće i sve higijenske i zdravstvene uslove, dnevni boravak, kuhinju, trpezariju, igraonice, učionice, psihološku podršku, podršku socijalnih radnika, vešernice, kao i dvorište sa zelenom površinom s igralištem i nekoliko parking mjesta.

Prema podacima Hematoonkologije Klinike za dječje bolesti UKC RS, godišnje oboli 60 do 70 novih pacijenata, a svake godine očekuju 30 do 35 novih veoma teških slučajeva ovih oboljenja.

Tokom liječenja djece s malignitetom, iako hrabre i snažne, sve porodice imaju velike troškove, koji nisu vezani samo za nabavku lijekova i sredstva koja snosi zdravstveni sistem RS. Zbog toga roditeljske kuće i jesu osmišljene kao zamjenski dom s porodičnim ambijentom, psihološka i ekonomska podrška za sve njih.

Donatorska konferencija

Sredstva od 840.000 KM za izgradnju ove kuće obezbijeđena su na četvrtoj donatorskoj konferenciji u RS, koju je organizovao Milorad Dodik, predsjednik RS, te je na istom skupu donirano i 50.000 KM za kuću u Sarajevu, koja je nedavno otvorena kao prvi objekat u BiH s istom namjenskom svrhom.

Njena finansijska vrijednost prelazi 1,2 miliona KM, površine je 666 kvadratnih metara i ima uslove za 10 porodica i još dvije majke, dok su im djeca u bolnici.

(Nezavisne)

Oznake: Milorad Dodik