Vijesti 19.10.2016.

Banjaluka: Zbog duga neće počivati u miru?

ČITANJE: 2 minute

Iako bi za održavanje 15.000 grobnih mjesta trebalo da naplate više 300.000 KM, u preduzeću “Gradsko groblje” to naplate tek stotinak hiljada, zbog toga što za održavanje pojedinih grobnica naknada nije naplaćena preko dvije decenije.

Ako se ova praksa nastavi, biće primorani da novim zakonskim regulativama omoguće otvaranje spomen-kosturnica u koje bi smjestili ekshumirane posmrtne ostatke za koje naknade godinama nisu plaćene, potvrdio je ovo Nedeljko Milaković, direktor tog preduzeća.

“Taj bi zakon morao proći određene rasprave na nivou jednog i drugog entiteta, jer smo u kontaktu sa kolegama iz Federacije BiH gdje se takođe susreću sa ovom problematikom zbog nemilih ratnih dešavanja kada je veliki broj porodica odselio“, rekao je Milaković.

Prema njegovim riječima, izmještanje posmrtnih ostataka vršilo bi se u slučajevima gdje naknada za održavanje nije naplaćena decenijama, iako se te grobnice redovno održavaju.

“To je naprosto nemoguće naplatiti. Ni opomene i tužbe koje smo slali nisu dale rezultate jer na ostavljenim adresama ne žive porodice upokojenika, pa u 90 odsto slučajeva nismo pronalazili nikoga. Mi ne fakturišemo dugovanja pa nemamo jasan uvid koliki je tačno dug jedne porodice”, istakao je on.

Dodao je da naknada za održavanje grobnica košta nešto više od 20 KM za godinu dana.

Milaković kaže da je 25.000 novih grobnih mjesta dovoljno za narednih četrdesetak godina, ali na starim lokacijama će morati doći do određenih izmjena.

Opomene nadležnih za održavanje grobnica slučajno ili namjerno se ignorišu, pa ožalošćeni tako nastavljaju višedecenijsku praksu neplaćanja naknade za održavanje, jer je većina njih odavno prestala da posjećuje vječnu kuću najmilijih.

Zbog toga, ako ipak odluče posjetiti zaboravljeni grob, posmrtne ostatke rodbine jednog dana mogli bi pronaći na nekoj drugoj lokaciji.

Pravilnik čeka nove odbornike Pravilnik kojim bi se definisalo sahranjivanje u Aleju velikana, koja je zasad prazna, čekaće nove odbornike, a lokalni izbori usporili su utvrđivanje ovog pravilnika.

“To je poslato nadležnom odjeljenju i očekujemo da će se uskoro naći pred novom skupštinom. Dosad je bila inicijativa samo za sahranu Jadranke Stojaković, koja zbog toga nije mogla biti sahranjena u Aleji velikana”, kazao je Nedeljko Milaković, direktor preduzeća “Gradsko groblje”.

(nezavisne.com)