Vijesti 17.12.2016.

Banjaluka: Zbog kamenoloma u selu Kočićevog junaka pljuštaće i tužbe

ČITANJE: 2 minute

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Srpske od Grada Banjaluke je zatražilo mišljenje o inicijativi preduzeća „Mrkonjić putevi“, koje je podnijelo zahtjev za koncesiju za eksploataciju kamena iz Meline, kod Bronzanog Majdana.

Inicijativa je trebalo da se nađe na jučerašnjoj sjednici Skupštine grada, ali je skinuta sa dnevnog reda, jer mještani ne žele miniranja u ovom selu, inače poznatom po čuvanom Kočićevom junaku Davidu Štrpcu iz „Jazavca pred sudom“. Mještani tvrde da im detonacije oštećuju kuće, a kamioni pretovareni kamenom uništavaju puteve.

Zbog takvog odgovora MZ Bronzani Majdan, ova inicijativa dobila je negativno mišljenje komisije za stambeno-komunalne poslove i poslove saobraćaja, za prostorno uređenje i za privredu i razvoj.

– Tačka je skinuta sa dnevnog reda, a preduzeće će imati mogućnost da ponovo podnese inicijativu, kada ispuni zahtjeve stanovnika Bronzanog Majdana i dostave studiju kako će radovi uticati na životnu okolinu – rekao je predsjednik Skupštine Budimir Balaban.

Direktor „Mrkonjić puteva“ Trivun Milanović, brat biznismena Mladena Milanovića Kaje, tvrdi da je u pozadini odbijanja politička igranka, te najavljuje tužbu protiv Grada.

– Imam sve potrebne papire za dobijanje koncesije, otkupio sam zemljište na kojem je kamenolom i upisano je na preduzeće. Ne mogu mi uskratiti koncesiju zbog mještana jer niti ima blizu kuća niti je put ugrožen – kaže Milanović.

On tvrdi da „neko od mještana, koji i sami vade kamen iz divljih pozajmišta“, plasira pogrešne informacije, te je zaprijetio da će pozvati inspekciju svaki put kada primijeti da njihovi kamioni prolaze Bronzanim Majdanom.

Milanović nikoga nije htio da optuži za zaustavljanje koncesije, ali je istakao da se prije nekoliko godina sukobio sa Dragomirom Batarom iz Bronzanog Majdana, vlasnikom građevinske firme „Batar komerc“.

Slučajnost ili ne, predsjednik jedne od komisija koja je zaustavila inicijativu je upravo Dragomir Batar. Međutim, on tvrdi da iza odluke nema ničega ličnog.

– Inicijativa je odbijena zbog negativnog mišljenja građana MZ Bronzani Majdan, a mi ne možemo uraditi ništa mimo njihove volje. Vratili smo to da se građani ponovo izjasne, pa ako daju pozitivno mišljenje, inicijativa će ići, a ako ne bude… neće – rekao je Batar i dodao da preduzeće „Batar komerc“ već četiri godine „nije aktivno i ne učestvuje na tenderima“.

Veća moć komisijama

– Po ranijem poslovniku, ova tačka bi bila na dnevnom redu uprkos negativnom mišljenju komisija. Odbornici bi vjerovatno na sjednici imali isti stav kao i članovi komisije, ali bismo izgubili vrijeme na njeno razmatranje – rekao je Balaban i dodao da će inicijativa doći na skupštinu tek kada zadovolji zahtjeve komisije.

(EuroBlic)